«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι σίγουρος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega, καθησυχάζοντας τους ευρωπαίους εταίρους για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, εν μέσω «θορύβου» για στροφή της Αθήνας προς τη Μόσχα, σε περίπρωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα έχει να κάνει με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας» και τόνισε ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι σίγουρος».

Ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα δεν πρέπει να συζητάει, να επισκέπτεται άλλες χώρες, να προχωράει στη σύσφιξη διμερών σχέσεων».

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι το ταξίδι είχε κανονιστεί εδώ και πολύ καιρό και ότι δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμβολισμό η ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι -και ιδιαίτερα το Βερολίνο- έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις επαφές του κ. Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επικοινώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό και του ζήτησε να προφυλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να μην στραφεί εναντίον των συμμάχων του στην ΕΕ, ενώ σε παρόμοια «σύσταση» είχε προχωρήσει και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Τους φόβους των Ευρωπαίων για το φλερτ με τη Ρωσία δεν είχε πυροδοτήσει μόνο το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού, αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του Νίκου Βούτση και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που άφησαν να εννοηθεί «φλερτ» με τη Μόσχα.

Δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

«Δεν υπάρχει μπλοκάρισμα. Ίσα ίσα που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Έχουν ξεπεραστεί κάποιες αργές διαδικασίες και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», είπε ακόμα ο κ. Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι ο κ. Βαρουφάκης πάει για να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

«Η επίσκεψη είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με όλους τους θεσμούς. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να συναντήσει και τον κ. Ντράγκι», πρόσθεσε.

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά μείωση των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας σε μισθωτούς συνταξιούχους», ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι όταν θα πρέπει να ανοίξει για λόγους βιωσιμότητας αυτό θα γίνει με τους όρους της ελληνικής κυβέρνησης».

Σημείωσε ωστόσο ότι «το αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν είτε τις προκλητικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσαμε να το δούμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».