Συνεδρίασε για δεύτερη μέρα στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής η Επιτροπή της Βουλής «για τα αληθινά αίτια και τις γενεσιουργές αιτίες της δημιουργίας και της διόγκωσης του δημόσιου χρέους».

Η κ. Ονάρα καθηγήτρια μακροοικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς αναφέρθηκε στις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων στη χώρα μας, λέγοντας μάλιστα πως η μείωση των μισθών και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ήταν οι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην δημοσιονομική κρίση.

Αναφέρθηκε δε και στη Γερμανία, λέγοντας ότι ακολουθήθηκε μια πολιτική με στόχο να «εξάγει» τις δικές της εσωτερικές ανισότητες σε άλλες χώρες της Ένωσης και σημείωσε ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη αφορούν και την ίδια.
Η κ. Ονάρα σημείωσε με νόημα ότι αν μπορούσαν να αντιστραφούν οι πολιτικές που ακολούθησε η Ελλάδα, τότε η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό της τάξης του 4,5%.
 
Από την πλευρά του ο πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λουβέν, Ολιβέ Ντεσοτιέρ σημείωσε πως το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο απαιτεί να μελετηθεί το κατά πόσο οι υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με ενδεχόμενη συναίνεση, ισχύουν ακόμα και σήμερα. Όπως εξήγησε αν η συναίνεση από την πλευρά της χώρας μας δεν υφίσταται πλέον, τότε το ίδιο το χρέος δεν είναι νόμιμο. « Οι όροι των μνημονίων οδήγησαν σε βασικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: « για μένα το θέμα είναι ανοιχτό». Ο κ. Ντεσουτιέρ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να λένε ότι ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την κατάρτιση των μνημονίων.

Κάπου εκεί το λόγο πήρε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε (με σχετική αφορμή από αποστροφή του λόγου του κ. Ντεσουτιέρ), σε αμοιβή εταιρίας που εξέτασε τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου έναντι της Siemens, που ξεπερνούσε τα 500 ευρώ την ώρα. «Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός που ακύρωνε τις αξιώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου έναντι της εταιρίας.

Η συζήτηση θα διαρκέσει έως της Τρίτη και θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής.

Π.Τ.