Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος    

Ούτε τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξει εφησυχασμός στη ΝΔ ούτε προφανώς ανακωχή με την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι οι συνεχιζόμενες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η διαπραγμάτευση δεν προχωρά και ότι οι διαφωνίες με την ελληνική πλευρά παραμένουν  αγεφύρωτες.

Στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου συζητήθηκε και η πορεία της οικονομίας και τα στελέχη της Συγγρού παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την προοπτική η χώρα να «ξεμείνει» από ρευστό την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

«Απεύχομαι κάτι τέτοιο» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς όταν ρωτήθηκε γι αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της Συγγρού απαντώντας στο newpost δήλωνε ότι «η ρευστότητα δεν είναι ιδεολογία είτε δεξιά είτε αριστερά είναι στην κυβέρνηση η ρευστότητα είναι αριθμοί».

Με αυτό το μότο θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η ΝΔ. Αποφεύγοντας την κινδυνολογία -όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό- τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα σαρώσουν τα ΜΜΕ για να επισημάνουν τους κινδύνους που επιφυλάσσει μια άστοχη κίνηση στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Στην ενημέρωση των πολιτών πρώτο βιολί για τη ΝΔ  ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς που εκτός από τις δηλώσεις του on κάμερα θα πραγματοποιήσει και δύο (όπως γνωρίζει το newpost) ομιλίες σε φορείς της αγοράς. Ο κ. Σαμαράς εξετάζει παράλληλα και το ενδεχόμενο δύο ταξιδιών στο εξωτερικό ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι και στην Γερμανία.

Πηγές κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να τονίσει για μια ακόμη φορά ότι αν η ελληνική κυβέρνηση «επιστρέψει στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό» θα έχει την στήριξη και την συναίνεση της ΝΔ.

Στην σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή επιμένει ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που δεν ανήκει αποκλειστικά στην λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» αλλά βρίσκουν συμπαραστάτες και στους λεγόμενους «μεταρρυθμιστές».

Οι βουλευτές αυτοί εκτιμούν ότι αν η ΝΔ παρέχει στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ κατά νομοσχεδίων που η ίδια είχε δρομολογήσει θα φανεί ανακόλουθη με όσα υποστήριζε προεκλογικά και θα «μπερδέψει» ακόμη περισσότερο την βάση της.

Χαρακτηριστική η φράση γαλάζιου στελέχους που έλεγε στο newpost «δεν μπορεί από τρίμηνο σε τρίμηνο το κόμμα να εμφανίζεται μια μνημονιακό και μια αντιμνημονιακό».

Από την άλλη πλευρά ο μανδύας της υπεύθυνης αντιπολίτευσης ντύνει τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ. Όπως υποστηρίζουν η ΝΔ αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα σταθερότητας και η ηγεσία του κόμματος οφείλει να στηρίξει παρόμοια νομοσχέδια με αυτά της ανθρωπιστικής κρίσης γιατί αλλιώς θα «αποκοπεί» τελείως από την κοινωνία.

Οι κινήσεις Σαμαρά, τα ταξίδια, οι ομιλίες εντός και εκτός κοινοβουλίου αλλά και η συζητήσεις με την βάση ενόψει εθνικής συνδιάσκεψης θα κρίνουν ποια από τις δύο τάσεις θα επικρατήσει.