Δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος δεν γνωρίζει ότι προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στο εσωτερικό (μισθοί και συντάξεις) και προς το εξωτερικό (χρέη και ομόλογα), εδώ και κάποιο καιρό ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού ή αν θέλετε τον πάτο των ATM.

Συμφωνία με τους εταίρους (και δανειστές) δεν υπάρχει, οι δόσεις δεν έρχονται και όλα αυτά τα χρήματα που πληρώνονται προέρχονται αποκλειστικά από τον ελληνικό λαό. Με δυο λόγια, ζούμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Το γνωρίζουμε όλοι. Κυβερνώντες και πολίτες.

Εξ ου και η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Και ότι ήδη η Ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να εκταμιευθεί η προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων προς τους Αμερικανούς της Lockheed. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σταδιακά σε βάθος επτάμισι χρόνων.

Αντιθέτως δεν εκπλαγήκαμε που δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει δημοσίως τη διαφωνία του. Δεν είναι εποχές να διαφωνείς με τον αρχηγό. Και η σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου, φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Κακά τα ψέματα. Ο Βαρουφάκης, ο Πανούσης, η Ζωή, ο Λαφαζάνης, ακόμα και ο Δραγασάκης είναι άλλου μεγέθους σύντροφοι. Με τον αρχηγό δεν παίζεις στα δύσκολα…

Αυτά δημοσίως. Γιατί στις ιδιωτικές τους συνομιλίες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους. Ακόμα και τα 45 εκατ. της προκαταβολής, τους φαινόντουσαν πάρα πολλά τις μέρες που περνάμε. Πολλοί δε, σχολίαζαν ότι ορθώς επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εγκρίθηκε το ποσό των 200 εκατομμυρίων, που πλέον φαντάζει σαν ανθρωπιστικό πρόγραμμα… ιεράς μητρόπολης.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν επίσης και από το γεγονός ότι η απόφαση κρατήθηκε μυστική. Αν και υπογράφτηκε στις 15 Μαρτίου, είδε το φως της δημοσιότητας χθες, με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Όπως τόνιζαν, τέτοιου είδους «μυστικά» δεν συνάδουν με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη διαφάνεια. Θα έπρεπε- λένε- η απόφαση να δημοσιοποιηθεί και ενδεχομένως να συζητηθεί και στη Βουλή.

Και ένα τελευταίο που πληγώνει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με τη σκοπιμότητα της δαπάνης: Είναι ο διαφαινόμενος εναγκαλισμός με τα «θέλω» του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμένου. Που (εξ αντικειμένου) δεν είναι όλα και τόσο… αριστερόστροφα.