Του Ιωάννη Μαρτέλλου

Σε πιο επιθετικές κινήσεις κατά της κυβέρνησης ετοιμάζεται να περάσει η ΝΔ και ως εκ τούτου η επικείμενη σύγκρουση μεταθέτει και τα εσωκομματικά προβλήματα που είχε η σημερινή ηγεσία, ενώ οι δελφίνοι καιροφυλακτούν ευελπιστώντας να λήξει η διαπραγμάτευση για να αρχίσει το εσωκομματικό ματς.

Η κρισιμότητα των στιγμών και η πρόβλεψη του Αντώνη Σαμαρά ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, καθιστούν δυσκολότερη την τήρηση ισορροπιών ανάμεσα στους σκληρούς που ήθελαν εξαρχής μετωπική και τους μετριοπαθείς που πρότειναν στήριξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας υπό όρους.

Η ΝΔ περνάει στην αντεπίθεση με σκληρή αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης και αυτό θα φανεί με πολύ εμφαντικό τρόπο το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο και θα διερευνήσει την περίοδο από το 2009 και μετά.

Ο Αντ. Σαμαράς χωρίς διάθεση πολεμικής με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς η απόφαση να καταθέσει η ΝΔ δική της πρόταση για εξεταστική που θα αρχίσει τη διερεύνηση από το 1981 δεν ακουμπά τον πρώην Πρωθυπουργό. Και αυτό, διότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ υψώνει τείχος προστασίας στον Κ. Καραμανλή και θα φανεί ξεκάθαρα από την πρόταση της ΝΔ, ενώ θα αθωώνει και την περίοδο Κώστα Μητσοτάκη το 1993.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει, και αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς οι σχέσεις του είναι πολύ καλές, να στηρίξει τον Κ. Καραμανλή και από την πρόταση θα φανεί ότι οι ευθύνες ρίχνονται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου. Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής είχε υπογράψει αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ και το 2011.

Από εκεί και πέρα η ΝΔ επιμένει ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα και άρα θα επιτεθεί με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας στη συζήτηση της Μεγ. Δευτέρας όλες τις αντιφάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του, ενώ καταγράφεται προβληματισμός για τον χρόνο που εκδηλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό ερμηνεύονται στη Συγγρού ως κίνηση συγκάλυψης των προβλημάτων που συναντάει η κυβέρνηση στις συνομιλίες με τους εταίρους και θέλει να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί αυτό το γεγονός, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι για την ηγεσία και η δημοσκόπηση που δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στα ποσοστά των εκλογών, ενώ η ΝΔ δεν έχει κατακρημνιστεί και αντέχει.

«Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. Οι έλληνες δεν δηλώνουν σε δυόμιση ή τρεις μήνες κοψοχέρηδες. Στο χέρι μας είναι η ανάκαμψη» λένε κεντρικά στελέχη και πιστεύουν ότι πολύ γρήγορα η κυβέρνηση θα χάσει και άλλο την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενώ εκτιμούν ότι το πιο διαβρωτικό στοιχείο θα είναι η δημόσια ασφάλεια.