Ενδοιασμούς για το κατά πόσο ήταν απαραίτητο να γίνουν τώρα οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος

Μιλώντας στο Βήμα fm, είπε πως «δεν είμαι ειδικός στα εξοπλιστικά προγράμματα και στα αμυντικά, εν γένει, αλλά σίγουρα δημιουργεί κάποια ερωτηματικά κατά πόσο είναι απαραίτητο να γίνει τώρα αυτή η δαπάνη», αναφερόμενος στην προμήθεια εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε πως «την πολιτική ευθύνη για αυτά τα θέματα την έχει προεχόντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι και κυβερνητικός εταίρος».

«Δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά, θέλω να πιστεύω ότι είναι επωφελής αυτή η προμήθεια, αλλά θα το δούμε. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο ειδικών. Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχει τις οικονομικές δυνατότητες αυτή τη στιγμή η χώρα και κατά πόσο αυτό πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό, εκτός αν υποτεθεί ότι αυτό το οπλικό σύστημα είναι απόλυτα και άμεσα αναγκαίο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα αίτια του οποίου θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και στη Βουλή, ενδεχομένως, για να εξηγήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πού βρίσκεται το κατεπείγον του θέματος» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν έχουμε λαϊκή εντολή, ούτε για συνέχιση μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, ούτε και για ρήξη. Η λαϊκή εντολή είναι για σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό και ελπίζω ότι αυτή θα είναι η κατάληξη των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να είναι σχετικά σύντομα, εντός του Απριλίου, θα έλεγα. Αν, όμως, οι εταίροι εννοούν στα σοβαρά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 20ής Φεβρουαρίου, τότε θα καταλήξουμε σε λύση, διότι το διαπραγματευτικό αυτό πλαίσιο λέει "μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα"- δεν το λέει ρητά, το λέει εμμέσως πλην σαφώς. Άρα μικρότερες απαιτήσεις για δημοσιονομικά μέτρα και βάση συζήτησης θα αποτελέσει ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι το mail Χαρδούβελη ή οι απαιτήσεις της τρόικας στην προηγούμενη αξιολόγηση. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, διότι είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών, τελικά».