Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε νέα σφοδρή σύγκρουση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αυτή τη φορά, οδήγησε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τη κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επέκριναν την κυβέρνηση για τη κατάργηση των φυλακών με τον εισηγητή της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια να κάνει λόγο για «ρουσφέτι σε τρομοκράτες». Όπως είπε η συγκυβέρνηση έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν θα διαθέτει τέτοιου είδους φυλακές. Ακόμη, εκτίμησε πως η ευνοϊκή ρύθμιση για την αποφυλάκιση των ανάπηρων κρατουμένων γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί γνωστή οικογένεια τρομοκρατών.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και σημείωσε πως με τη κατάργηση των φυλακών θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Ιάσωνας Φωτήλας, εξέφρασε τον προβληματισμό του και αναρωτήθηκε πως μπορεί η κυβέρνηση να κρίνει αν ένας ανάπηρος κρατούμενος δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε νέο έγκλημα όντας ηθικός αυτουργός.

Κριτική από άλλο πρίσμα άσκησε στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας που κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και της Φώφης Γεννηματά στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ΑΝΕΛ, παρά το ότι ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, εξέφρασαν επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και κυρίως εκείνη της αποφυλάκισης των αναπήρων.