Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης αναμένεται να γίνει η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνεδριάζει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.  Τον λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί, καθώς συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 120 βουλευτών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν

Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο «φωτογραφίζει» τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονα αντέδρασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν πριλαμβάνει την περίοδο πριν από το 2009, αλλά και επειδή δεν περιλαμβανει τις σημερινές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.  

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Στο απυρόβλητο η διακυβέρνηση 2004-2009

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη διερέυνηση της περιόδου διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ζητά να κληθεί ο τότε πρωθυπουργός ως πρώτος μάρτυρας στην εξεταστική.

Επίσης, ζητεί να κληθούν οι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, αλλά και οι Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν, Στρος Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ. Οι τελευταίοι ζητείται να κληθούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν.

ΑΝΕΛ: «Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ομοτράπεζοι του ΔΝΤ»

Με μεγάλη ταχύτητα και «με προσχεδιασμένο το έγκλημα» μπήκαμε στο μνημόνιο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καμμένο.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισε πως θα έρθουν στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί, ένορκες καταθέσεις ανθρώπων που είδαν, πριν από τις εκλογές του 2010, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν σε γεύματα με στελέχη του ΔΝΤ.  

Λοβέρδος: Το πρώτο μου τηλεφώνημα ήταν για δάνειο 

Διχαστική, ανώφελη κίνηση πολιτικής τακτικής, χαρακτήρισε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο ίδιος, όπως είπε, το 2009 παρέλαβε στο υπουργείο Εργασίας άδεια ταμεια.


Στις 7/10/2009 παραλάμβανα το υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την κυρία Φάνη Πετραλιά.
Πίσω της, ένας κύριος, όρθιος, μου έκανε επίμονα νοήματα.
Ξεπερνούσε τα όρια φορτικότητας και γι' αυτό τον ρώτησα ποιός είναι και τί θέλει. "Θόδωρος Αμπατζόγλου, διοικητής του ΙΚΑ, αν δεν δανειστείτε 800 εκ ευρώ αμέσως, δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων" μου είπε!
Λίγες ώρες μετά ο ΟΑΕΕ μου ζήτησε για τον ίδιο λόγο 650 εκατομ. και ο ΟΓΑ άλλα 850! Σύνολο 2.3 δις, δηλαδή 1% του ΑΕΠ αύξηση του ελλείμματος, πριν ουσιαστικά να αναλάβω το χαρτοφυλάκιό μου.
Το πρώτο μου τηλέφωνο ως υπουργού, ήταν στον Υπουργό Οικονομικών με αίτημα το δάνειο 2.3 δις.

 

Μητσοτάκης: «Να ερευνηθεί και γιατί μένουμε στο Μνημόνιο»

Στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει το έργο της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο από το 1981, επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν όχι από το 1981, τουλάχιστον από την είσοδό μας στο ευρώ», ζήτησε, μιλώντας στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Και τόνισε πως είναι ανάγκη «να ερευνηθεί, όχι μόνο πώς μπήκαμε αλλά, και γιατί μένουμε στο Μνημόνιο».