Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στην εκπεφρασμένη βούληση της Ευρώπης να μην αφήσει την Ελλάδα να βουλιάξει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνομιλητές του, στηρίζει τις ελπίδες του για αποφυγή ατυχήματος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

Διατηρώντας ανοικτούς διαύλους με το εξωτερικό, με στόχο να εξασφαλίσει ότι η Ν.Δ. παραμένει, όπως ο ίδιος λέει, «ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής της Ευρώπης στην Ελλάδα», αλλά και να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, ο κ. Σαμαράς έχει σαφή εικόνα για τη βούληση των Ευρωπαίων να μην αφήσουν την Ελλάδα να βυθιστεί. Κι αυτό, στις συζητήσεις του, το αντιδιαστέλλει πλήρως με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο στις κλειστές συσκέψεις με τους «θεσμούς», όσο και στο δημόσιο λόγο της.

Στη Νέα Δημοκρατία κρατούν μικρό καλάθι για την επικείμενη διπλή συνεδρίαση του Euro Working Group, από την οποία ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξει μία κατ' αρχήν συμφωνία που θα δίνει μία ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Θα πρόκειται, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, για έναν «αναπνευστήρα» που θα μπορέσει να κρατήσει εν ζωή την Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, όταν και αναμένεται η τελική και σκληρή διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Σαμαράς, που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης, αναμένει με έκδηλο ενδιαφέρον τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στο Κρεμλίνο. Η συνάντηση ναι μεν δεν συνδέεται ευθέως με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη, ωστόσο εκτός από ευκαιρίες κρύβει και κινδύνους.

Έχοντας ο ίδιος, ως Πρωθυπουργός, διαχειριστεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και έχοντας, παράλληλα, επιδιώξει να προσελκύσει ρωσικά κεφάλαια, όπως στη ΔΕΠΑ, (σ.σ. κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν), ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται θετικός στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη βλάβη των εθνικών ζητημάτων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εάν στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που φλερτάρει με το λαϊκισμό, κυριαρχήσουν λογικές ταύτισης με τη ρωσική ηγεσία.

Σε αυτή την περίπτωση, Ουάσινγκτον και Βερολίνο είναι δεδομένο πως θα αντιδράσουν με ένταση, με τις συνέπειες να είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα.