Την πολυφωνία και τις διαφορετικές θέσεις της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, κατακρίνει με δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Στην αρχή ήταν προς πώληση, στη συνέχεια η συμφωνία εγκαταλείφθηκε, μετά επέστρεψε στο προσκήνιο και τώρα προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε σύμπραξη με το δημόσιο» τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, σχετικά με το ζήτημα του ΟΛΠ.

Η πρώτη διακήρυξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η πώληση του λιμανιού έχει ακυρωθεί. Λίγες εβδομάδες αργότερα ωστόσο φάνηκε να αλλάζει στάση, με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη να ανακοινώνει μετά το ταξίδι του στην Κίνα πως η συμφωνία θα προχωρήσει. Τρεις ημέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως η πώληση έχει παγώσει και ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία με συμμετοχή και του ελληνικού δημοσίου. Την ίδια μέρα, στη νέα επιστολή προς τους δανειστές, η Ελλάδα συμπεριελάμβανε τον ΟΛΠ στις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνεται.

Αποτελεί πραγματικό αίνιγμα αν τελικά το λιμάνι διατίθεται σε ιδιώτες επενδυτές. Δεν είναι βέβαιο ακόμα και αν το γνωρίζει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένων των τόσων αντιφατικών δηλώσεων, τονίζει το Reuters.

«Τα μηνύματα είναι εξίσου αντιφατικά και στις συζητήσεις με τους ξένους πιστωτές», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο. «Είναι όσο κακόφωνη φαίνεται» συμπλήρωσε.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως «πρωτάρη», έχει όμως να αντιμετωπίσει και τις αποκλίνουσες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζεται, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να μην έχει πολλά περιθώρια να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, χωρίς να δεχτεί κριτική από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Διότι σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς αποφασίσει να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης.

Άλλωστε όπως επισημαίνει το Reuters, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, κατά της λιτότητας, θα ήταν αυτοκτονία.

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει την υποστήριξη του 78% των Ελλήνων, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα, σε περίπτωση που αρχίσει να υπαναχωρεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας ότι τα μπρός-πίσω σε θέματα όπως το λιμάνι του Πειραιά έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη με τους ξένους δανειστές και έχουν δημιουργήσει σύγχυση ως προς το ποιος κάνει κουμάντο.

Πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι οι ξένοι διαπραγματευτές είναι αντιμέτωποι με ένα χάος, γιατί χαμηλόβαθμα στελέχη τους λένε πως δεν έχουν την αρμοδιότητα να μιλήσουν για χάραξη πολιτικής ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη μιλάνε για γενικότητες.

«Στο τέλος δεν ξέρεις ποιος παίρνει τις αποφάσεις» επισήμανε η πηγή, χαρακτηριστικά.

Η εμφάνιση δύο διαφορετικών τεχνικών διαπραγματευτών, του Γιώργου Χουλιαράκη και του Νίκου Θεοχαράκη, στις συζητήσεις με τους δανειστές τροφοδότησαν τη θεωρία για «πόλεμο» στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνει ακόμα Reuters. Ο πρώτος λέγεται ότι πρόσκειται στον Γιάννη Δραγασάκη, ο δεύτερος στον Γιάνη Βαρουφάκη, προσθέτει. Η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει ρήγμα ανάμεσα στους αξιωματούχους, σύμφωνα με το άρθρο.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων και στη σημερινή συνέντευξη που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» λέγοντας πως η Αθήνα με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έδωσε στους δανειστές της έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της. Το ζήτημα όμως είναι τι έχουν να προτείνουν οι δανειστές από την πλευρά τους.