«O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε απόψε μία αποκάλυψη πως όχι μόνο παραμονεύει για την αποτυχία αλλά θα φέρει και την ανακριτική επιτροπή».

Αυτό δήλωσε, απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο κ. Σαμαράς απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες και αναφέρθηκε στη στήριξη του κόσμου η οποία όπως είπε, αυξάνεται κάθε μέρα και παραπάνω.

 «Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη, που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς το διαπιστώσατε, θα το διαπιστώσουν και οι εταίροι και οι δανειστές», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά με την εξεταστική η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως στις διαδρομές της πενταετίας των Μνημονίων.

«Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για απόφαση ΤτΕ να προχωρήσει στην αύξηση της λήξης των ομολόγων από τις 3-10 μέρες λίγες μέρες πριν το μνημόνιο», πρόσθεσε ο Αλεξης Τσιπρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, τόνισε ότι η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει «εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα». Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε:

Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου), στην αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011, στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου «ξαλάφρωσαν» οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει πως και με ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες ανατράπηκε έλληνας πρωθυπουργός μετά από δεκαετίες. Κάτι ανάλογο κάνει και τώρα ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική; Σας ζήτησε κανείς, κ. Σαμαρά, να μπείτε σε οικουμενική δύο μήνες μετά τις εκλογές;  Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι.


Όπως είπε, η Επιτροπή για τη διερεύνηση του δημόσιου χρέους είναι μια επιτροπή ανοιχτή σε όλους. «Αν το παράπονό σας είναι ότι δεν προσκληθήκατε, να πω στην κυρία Κωσνταντοπούλου να σας καλέσει», σημείωσε δηκτικά.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κανένα παιδάκι κ. Σαμαρά που υπέκλεψε η Πρόεδρος της Βουλής για να το φέρει στην επιτροπή;» είπε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίζει με τους θεσμούς. 

Θα θέλατε πολύ να κάνετε εξεταστική επιτροπή, αλλά δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος, είπε χαρακτηριστικά στην προειδοποίηση του κ. Σαμαρά περί προανακριτικής επιτροπής για το ποιος οδήγησε τη χω΄ρα στα βράχια.