current views are: 1

6 Απριλίου 2015
Δημοσίευση20:50

«Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο – Σφοδρή σύγκρουση

Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ πραγματοποιήθηκε η συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο.

Δημοσίευση 20:50’
αρθρο-newpost

Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ πραγματοποιήθηκε η συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο.

Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. Σε σύνολο 250 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 156, κατά 72 και παρών 22 βουλευτές. 

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Ποιος σας ζήτησε κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι παραμονεύει για την αποτυχία της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα κάνατε μία αποκάλυψη. Μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμονεύετε για να δικαιωθείτε, αλλά πλέον μας απειλείτε ότι η αποτυχία θα έρθει και θα φέρει και ανακριτική επιτροπή. Σε μία κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες. Κατηγορείτε εμάς ότι έχετε ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές. Και μετά μιλάτε για συναίνεση. Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά». 

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι «το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι έχει απέναντί του μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι. Η Ελλάδα απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά θα διαπιστώσετε σύντομα ότι είναι μια χώρα κυρίαρχη, που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές». 

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σαμαρά ότι θα συμμετείχε σε μια οικουμενική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε: 

Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα. 

Σαμαράς: Όποιος σκάβει το λάκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι «όποιος σκάβει το λάκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα» και προειδοποίησε με ανακριτική επιτροπή για το ποιος οδήγησε τη χώρα στα βράχια. 

«Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση. Δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια. Εχθρούς κατασκευάζει» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην επίσκεψη του Γιάννη Βαρουφάκη στην έδρα του ΔΝΤ λέγοντας ότι πήγε «για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της και θα συνεχίσει την συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια».

«Ο λαός σας ψήφισε για να μείνετε στο ευρώ, όχι για να συγκρουστείτε με τους εταίρους», τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ενώ το σπίτι μας καίγεται εσείς τραγουδάτε κ. Τσίπρα. Να κάνουμε ανακριτική επιτροπή για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια.  Είναι δημοκρατικό να καταδικάζουν δικοί σας ό,τι δεν τους αρέσει ως φασιστικό; Επιμένετε να μας καταγγέλλετε γιατί όλο και περισσότερο εσείς χρεοκοπείτε», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: Όλα εδώ πληρώνονται – Προσκυνήσατε στο ΔΝΤ

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μίλησε για «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» όταν αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την Επιτροπή ενώ ήδη ανακοίνωσε τα θέματα που πρέπει να πραγματευθεί και τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν. Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν.

«Θα πάμε στο φόρουμ της Εξεταστικής γιατί χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να κατανοήσει και η κυβέρνηση ποιες είναι οι πλάνες της, οι δημαγωγίες και οι ευθύνες της» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ ανέφερε ότι το κείμενο της Εξεταστικής αποτελεί το ντοκουμέντο της όσμωσης με τους ΑΝΕΛ, «μια σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακή». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ωστόσο την θλίψη του «να υποβαθμίσει ο κ. Τσίπρας τον εαυτό του σε ρόλο κατήγορου διατυπώνοντας την απειλή ότι θα ποινικοποιηθούν ευθύνες» ενώ την προηγούμενη μέρα ζητούσε συναίνεση «από μια λοιδωρούμενη αντιπολίτευση».

«Πήγε να προσκυνήσει ο κ. Βαρουφάκης, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, για να κερδίσουμε άλλη μια εβδομάδα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι  η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στη ρήξη, για την οποία δεν έχει εντολή, και τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. «Δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπροστά ούτε πίσω» είπε και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών «εκλήθη σε απολογία από το ΔΝΤ». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

Ποτέ δεν εκδόθηκε τόσο ταπεινωτική ανακοίνωση της διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της εις το διηνεκές. 

Αναφερόμενος και στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την χαρά του επισημαίνοντας ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Θεοδωράκης: Να δούμε γιατί δεν βγήκαμε από τα μνημόνια

Την ανάγκη αναζήτησης ευθυνών, όχι μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια αλλά και γιατί δεν έχουμε γει ακόμα επισήμανε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια.

Μιχαλολιάκος: Δεν εξασφαλίσαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο

Με το ερώτημα «αν χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο αφού δεν εξασφαλίσαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο;» απευθύνθηκε στη Βουλή ο γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως «αν ήταν προδότες αυτοί που υπέγραψαν τα προηγούμενα μνημόνια, τότε είναι κι αυτοί που θα υπογράψουν το νέο Μνημόνιο, όπως κι αν το ονομάσουν».

Εκτίμησε δε, πως η Εξεταστική δεν θα αποφέρει αποτελέσματα αφού δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα, δεδομένου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και για την Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος επισημαίνοντας πως απαιτείται προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς και άμεση καταγγελία του Μνημονίου.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού εξέφρασε την θετική του κρίση για την πρόταση της ΝΔ που ζητεί την έναρξη της διερεύνησης από το 1981, ζήτησε η έρευνα της Επιτροπής να επεκταθεί από το 1974. Σε μια σύντομη αναδρομή στους «σταθμούς» που οδήγησαν την χώρα στα Μνημόνια, επισήμανε πως καταρχήν δεν έχει εξεταστεί ακόμη η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση, στην ζώνη του ευρώ και οι επιπτώσεις της συμφωνίας του Μάαστριχτ, η «μεγάλη ληστεία» του Χρηματιστηρίου, όπως και οι υπέρογκες σπατάλες του 2004 και τόνισε « Έτσι οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθως στα υπόλοιπα Μνημόνια».

Νικολόπουλος: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έδωσαν μάχη κατά της εξεταστικής

Την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της», εξέφρασε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

«Ήταν αντιαισθητικό το θέαμα, στελέχη της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να δίνουν επικοινωνιακές μάχες εναντίον της σύστασης μιας επιβεβλημένης έρευνας. Η καταψήφιση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα που ηθελημένα ή αθέλητα έγινε σε βάρος των Ελλήνων, τελικά θα κριθεί από τον ίδιο το λαό. Το λαό που εδώ και χρόνια αναρωτιέται ποιοι και πως οδήγησαν την πατρίδα στον πάτο. Ποιοι παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία και έδωσαν τα κλειδιά των υπουργείων στους εκπροσώπους των δανειστών», σημείωσε.

Παφίλης: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι

«Κρυφτούλι» πίσω από την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να κρύψουν ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατήγγειλε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια».

«Η κυβερνητική πρόταση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δική της πρόταση για εξεταστική, προσπαθούν να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με το ευρώ πάση θυσία», σημειώσε.


σχετικα αρθρα