Στα χαρακώματα οδηγήθηκαν Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, για επί της προτάσεως για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραμονεύει για την αποτυχία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά με την εξεταστική η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως στις διαδρομές της πενταετίας των Μνημονίων.

«Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για απόφαση ΤτΕ να προχωρήσει στην αύξηση της λήξης των ομολόγων από τις 3-10 μέρες λίγες μέρες πριν το μνημόνιο», πρόσθεσε ο Αλεξης Τσίπρας.

Πρέπει να μάθουμε επιτέλους τι έγινε στις Κάννες που ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και γύρισε ένθερμος υποστηριχτής και ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και μετά της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει πως και με ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες ανατράπηκε έλληνας πρωθυπουργός μετά από δεκαετίες.

Κάτι ανάλογο κάνει και τώρα ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική; Σας ζήτησε κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική δύο μήνες μετά τις εκλογές; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι.

Σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη μη πρόσκληση εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Επιτροπή για τη διερεύνηση του δημόσιου χρέους είναι μια επιτροπή ανοιχτή σε όλους. «Αν το παράπονό σας είναι ότι δεν προσκληθήκατε, να πω στην κυρία Κωνσταντοπούλου να σας καλέσει», σημείωσε δηκτικά.

Σαμαράς: Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή, είπε: «Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε. Καμία δεν μας αγγίζει. Αλλά όπως πάτε να ξέρετε ότι μία νέα εξεταστική επιτροπή σίγουρα θα χρειαστεί. Για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε, για το πιστωτικό γεγονός που φέρνετε  πιο κοντά και για το μνημόνιο που μας οδηγείτε» και πρόσθεσε:

Να θυμάστε όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μέσα.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αντώνης Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε, επίσης, ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει, αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

«Εχετε illusion ή delusion; Γιατί μπλοκάρατε τη συνταγματική αναθεώρηση που θα άλλαζε το νόμο περί ευθύνης υπουργών;» είπε ο κ. Σαμαράς, λαμβάνοντας το λόγο μετά τον κ. Τσίπρα και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό. Μάλιστα, σε μια αποστρφή του λόγου του διερωτήθηκε αν τον κ. Τσίπρα έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντά του η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε» είπε ο κ. Σαμαράς προειδοποιώντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και «για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε και για το νέο μνημόνιο όπως και αν το ονομάσετε . Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος».

Είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «κατηγορητήρια για όσους κράτησαν την χώρα όρθια» επισήμανε όμως ότι «θα καταλήξει σε κατηγορητήριο για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ». Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «ήρθε την χειρότερη στιγμή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Από την μια στέλνετε επιστολή περιγράφοντας την δεινή θέση της χώρας και από την άλλη ζητάτε εξεταστικές» και πρότεινε, η όποια έρευνα να γίνει μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Δεν έχετε δικαίωμα την ώρα που η χώρα αγωνιά εσείς να δημιουργείτε διχαστικές συνθήκες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα προειδοποιώντας τον ότι «εμείς θα κάνουμε επιτροπή, προανακριτική, για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια».