current views are: 4

6 Απριλίου 2015
Δημοσίευση22:08

Θεοδωράκης: Να εξετάσουμε γιατί δεν έχουμε βγει ακόμα από τα μνημόνια

Την ανάγκη αναζήτησης ευθυνών, όχι μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια αλλά και γιατί δεν έχουμε γει ακόμα επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Δημοσίευση 22:08’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη αναζήτησης ευθυνών, όχι μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια αλλά και γιατί δεν έχουμε γει ακόμα επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την ανάγκη αναζήτησης ευθυνών, όχι μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια αλλά και γιατί δεν έχουμε γει ακόμα επισήμανε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια.
 
Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι «σήμερα η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο – η Πορτογαλία κάτω από 2% – κι εμάς δε μας δανείζουν ούτε με 10 %. Εμείς για να δανειστούμε για 3 ή 6 μήνες χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο από όσο πληρώνουν αυτές οι χώρες για να δανειστούν για 10 χρόνια».
 
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές τόνισε ότι «η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και υπερηφανεύεται στα παράθυρα ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Κάποιος πρέπει να σας πει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων».
 
«Οι επενδυτές φεύγουν πανικόβλητοι» τόνισε και επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τα συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο, όπως λέγατε προεκλογικά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε:

Άλλωστε τα είπε και ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο: Παίρναμε 20-30-40 δις κάθε χρόνο δανεικά και συμπεριφερόμασταν λες και ήταν αληθινό εισόδημα, προϊόν παραγωγής.
 
Που πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Που πρέπει να κάνουμε!

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύμβαση εκσυγχρονισμού αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. 

Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση. Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια. Στην τιμή, δηλαδή, που είχε συμφωνηθεί από τους προηγούμενους τους οποίους  καταγγέλλετε.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στους Ανεξάρτητους Έλληνες, κάνοντας λόγο για «θεωρία των ψεκασμένων»:

 
Και ταυτόχρονα έχουμε και τη θεωρία των ψεκασμένων. Ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια. Μία συζήτηση που μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15-16% .
 
 Τι λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; «Εμάς μας ενδιαφέρει να ανακρίνουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Να κάνουμε σόου για την τηλεόραση»


σχετικα αρθρα