Την περασμένη Παρασκευή, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αρθρογράφησε, στα «ΝΕΑ», υπό τον τίτλο «Νοείται Αριστερά του τίποτα;» ο πρώτος ο οποίος του άσκησε κριτική ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Χαρακτήρισε «ατόπημα» το άρθρο, σημειώνοντας ότι ο Γ. Πανούσης «είναι υπουργός κι όχι σχολιαστής»

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε τη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χαλκιδική. Με τους κατοίκους να έχουν διχαστεί σχετικά με τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, σε σημείο να συμπλέκονται πετώντας πέτρες οι μεν στους δε.

Ο κ. Πανούσης εξέφρασε την ανησυχία ότι στις Σκουριές η κατάσταση ενδέχεται να αγριέψει και υπογράμμισε πως «αν δεν γίνει σωστή διαχείριση από την κυβέρνηση θα έχουμε και νεκρούς».

Αυτή τη φορά, δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ούτε κριτική στις δηλώσεις Πανούση. Και δύσκολα θα υπάρξουν, μιας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει απόλυτο δίκαιο. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερες ικανότητες ανάλυσης για να το καταλάβει. Αρκεί να δει τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τις τηλεοράσεις. Τους εργαζόμενους μεταλλωρύχους από τη μια, που υπερασπίζονται τη δουλειά τους. Και τους κατοίκους από την άλλη, οι οποίοι απαιτούν το κλείσιμο της επιχείρησης. Αμφότεροι οργισμένοι και αποφασισμένοι. Συνθήκες ιδανικές για σκηνικό εμφυλίου. Μια σπίθα αρκεί και ναι, είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε νεκρούς.

Εδώ και κάποιους μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μοιραία η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του. Οφείλει να δώσει μια λύση. Με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, με σεβασμό και στο δικαίωμα στην εργασία. Δεν λέμε ότι είναι εύκολο. Δύσκολο, πολύ δύσκολο είναι. Αλλά η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι γεμάτη από δυσκολίες. Και στις Σκουριές, επιβάλλεται να δοθεί λύση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διαφωνούμε με τον Γιάννη Πανούση. Έστω και αν συμφωνούμε στην εκτίμηση ότι ενδέχεται να θρηνήσουμε νεκρούς. Τέτοιου είδους εκτιμήσεις δικαιούνται να εκφέρουν οι πολίτες. Οι υπουργοί, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, όταν αντιλαμβάνονται ανάλογα προβλήματα, οφείλουν να αγωνιστούν για την επίλυσή τους. Άλλως, από υπουργοί μεταβάλλονται σε… σχολιαστές και ενίοτε σε… παρατηρητές. Όπως οι κυανόκρανοι ένα πράμα…