current views are: 2

7 Απριλίου 2015
Δημοσίευση05:22

FT: Πιο κοντά σε διπλό νόμισμα η Αθήνα

Με ένα σκληρό άρθρο οι Financial Times απευθύνουν προειδοποίηση προς την Αθήνα. 

Δημοσίευση 05:22’
αρθρο-newpost

Με ένα σκληρό άρθρο οι Financial Times απευθύνουν προειδοποίηση προς την Αθήνα. 

Με ένα σκληρό άρθρο οι Financial Times απευθύνουν προειδοποίηση προς την Αθήνα. 

Κάνουν λόγο «για κυβέρνηση που πασχίζει να αποπληρώσει το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα και για κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που έχει μία εξαιρετικά χαλαρή αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της». 

«Η πρόταση [των μεταρρυθμίσεων] ήταν ο ασυνήθιστος συνδυασμός του χρήσιμου, του δονκιχωτικού και τους αντιπαραγωγικού», σημειώνει το άρθρο. Θετικά βλέπει τη διαβεβαίωση της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει, στα στα αρνητικά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρούσε από κάποιες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Κατά την εφημερίδα η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία συνθηκών για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει τόση καχυποψία μεταξύ των κυβερνήσεων στην ευρωζώνη ώστε υπάρχει λίγη πίστη ότι τέτοιες ενέργειες δε θα αντιστραφούν όταν γίνει η ελάφρυνση του χρέους», σχολιάζουν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα  και κάνει λόγο για «άκαρπη πρόκληση» και για κενή συγκαλυμμένη απειλή ότι η Ελλάδα θα ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ μέσω της ρωσικής βοήθειας. Κατά την εφημερίδα, η  ιδέα ότι η Ρωσία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν έχει βάση.

Οι Financial Times προειδοποιούν πως οι διορίες αποπληρωμής οφειλών από την ελληνική πλευρά έρχονται πιο κοντά, με το ρίσκο η Αθήνα να ξεμείνει από χρήμα και να καταφύγει σε κεφαλαιακούς ελέγχους ή ένα παράλληλο νόμισμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα διατείνεται ότι θέλει απεγνωσμένα να μείνει στο ενιαίο νόμισμα. Οι πράξεις του δείχνουν κάτι άλλο. Θα πρέπει να μειώσει τις πόζες και να συγκεντρωθεί στην ουσία», καταλήγει το άρθρο. 


σχετικα αρθρα