Της Άρτεμις Παραδείσου

Ενάμιση ακριβώς μήνα μετά την πρόταση-έκπληξη του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συναντήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και στις κοινές τους δηλώσεις μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν εκτενώς στο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Από τις 19 Φεβρουαρίου οπότε αιφνιδιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προτείνει Παυλόπουλο για την διαδοχή του Κάρολου Παπούλια επικοινώνησε με τον Αβραμόπουλο μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο Αβραμόπουλος είχε ενοχληθεί κυρίως διότι ουδείς από το Μαξίμου του τηλεφώνησε για να του εξηγήσει ότι ακυρώνεται ο σχεδιασμός και ότι δεν επρόκειτο να είναι τελικώς εκείνος –όπως είχε αποφασίσει αρχικά ο πρωθυπουργός - ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αβραμόπουλος δεν κρατάει μανιάτικο. Και χωρίς σκέψη αποδέχτηκε την πρόσκληση Τσίπρα να βρεθούνε για να τα πούνε. Κυρίως για τα μηνύματα που εισπράττει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως Επίτροπος στις Βρυξέλλες για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ρίξει και πάλι γέφυρες προς την πλευρά Αβραμόπουλου κυρίως για να μην έχει ανοιχτές εκκρεμότητες και μέτωπα. Την ίδια γυριστή είχε κάνει ο πρωθυπουργός και στον Φώτη Κουβέλη όταν τον κρέμασε ζητώντας του να κατέβει με σταυρό και να αποδεχθεί πλήρως το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε. Όμως προ δεκαημέρου τον κάλεσε στο Μαξίμου και κύλησαν ομαλά. Οι όποιες πικρίες ξεπεράστηκαν και ο Κουβέλης εξερχόμενος του Μαξίμου έδειξε ότι υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

Έτσι και με τον Αβραμόπουλο το Μαξίμου ευελπιστεί να ανακτήσει τις καλές σχέσεις με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο γνωρίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνει διαρκώς στο μάτι του Αντώνη Σαμαρά.

Και φυσικά η συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και στο θεσμικό της επίπεδο καθώς το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.