Με ισχυρά πολιτικά μηνύματα για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους αλλά και την σημασία της παραμονής της χώρας στο ευρώ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αβραμόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης σε δηλώσεις του συνέδεσε το θέμα της διαπράγματευσης με το μεταναστευτικό, ενώ τόνισε ότι δεν διανοείται την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. «Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής να μην συγχέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη».

'Όπως επεσήμανε ο Επίτροπος, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και εύχομαι να βρεθεί λύση σύντομα. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι προτεραιότητα της Ευρώπης, πρόσθεσε.  Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η συζήτησή μας έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία εν μέσω διαπραγματεύσεων. Ο κ. Αβραμόπουλος μου μετέφερε το μήνυμα φιλίας προς την χώρα μας από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν».

Τι συζητήθηκε

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εξονυχιστικά από νωρίς το πρωί για το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για το θέμα ωστόσο χρειάζεται κοινή προσπάθεια γηια την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικές πρακτικές» τόνισε και πρόσθεσε ότι, η Ευρώπη όταν εφάρμοσε τέτοιες μεθόδους δεν έφεραν αποτελέσματα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρωθυπουργός «Προσανατολιζόμαστε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος από την ρίζα. Οι παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσο από την χώρα μας όσο και από την ίδια την Ε.Ε. και την Κομισιόν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αποθήκη ψυχών, πρέπει η ευθύνη να μοιραστεί  με την Ευρώπη».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχει κοινή ατζέντα για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. 

Τσίπρας: Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα και κάποιοι βολεύονται

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό στη Σύμη με επτά νεκρούς μετανάστες αλλά και στο Φαρμακονήσι και στη Λαμπεντούζα. «Όλα αυτά είναι δυστυχώς μερικά παραδείγματα».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε αποθήκη ψυχών και αυτό φαίνεται βολεύει κάποιους. «Η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, διπλή αλληλεγγύη τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις χώρες που επίσης δέχονται μετανάστες στα σύνορά τους».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κάθετος ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνου και του Δουβλίνου 3. «Να δούμε το ζήτημα με μεγάλη προσοχή με την ΕΕ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τον Επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική μεταναστευστικής πολιτικής στο ευρωπαικό πλαίσιο και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμόπτητες που αναδεικνύουν νεοναζιστικά μορφώματα.

Αβραμόπουλος: Θα παρουσιάσω στις Βρυξέλλες δύο ευρωπαϊκές ατζέντες για τη μετανάστευση

Την ανάγκη για αλλαγή στο θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη διαπίστωσε ο κ. Αβραμόπουλος και σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα επεσήμανε την πρόθεση της ΕΕ για αλληλεγγύη. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Συζητήσαμε για τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, ζητήματα που αγγίζουν τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Η κυβέρνηση προβληματίζεται για την Ευρώπη και η Ευρώπη προβληματίζεται. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Αυτό εξαρτάται από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι σημαντικό η εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση να ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, όπως αυτή διαμορφώνεται. Τον άλλο μήνα θα παρουσιάσω στις Βρυξέλλες δύο ευρωπαϊκές ατζέντες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής να μην συγχέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες, που αντιμετωπίζουν πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα αναγκαία βήματα και τις προσαρμογές για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της μετανάστευσης. Το ζήτημα συνδέεται με τη γενικευμένη γεωπολιτική αναταραχή και η Ελλάδα δεν είναι μόνη, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της. Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και εύχομαι να βρεθεί λύση σύντομα. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι προτεραιότητα της Ευρώπης. Δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακινδυνεύσει την παραμονή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης».