Για «ευκαιρία να τεθεί μία νέα βάση στις ελληνορωσικές σχέσεις» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Μόσχα.

Ο κ. Τσίπρας είπε για το ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα ότι «είναι μία ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις έχουν πολύ βαθιές, ιστορικές ρίζες. Εχουν ωριμάσει κατά τη διάρκεια των αγώνων των λαών μας αν και οι σχέσεις αυτές για κάποια χρόνια στο παρελθόν είχαν βιώσει έναν σιβηρικό χειμώνα».

Και συνέχισε:

Εμείς καλωσορίζουμε την Ανοιξη στις σχέσεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το συντομότερο θα προωθήσουμε μία πραγματική ανάπτυξη στις σχέσεις μας. Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες μας και οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία». 

 

Για τις προοπτικές συνεργασίας Αθήνας-Μόσχας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Μπορούμε επίσης να δώσουμε ώθηση σ' ένα νέο επίπεδο στις εμπορικές μας σχέσεις. Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία».

Και συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια, τις σχέσεις των δύο χωρών έβλαψε το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων - πολύ παράλογη , κατά τη γνώμη μου - που επιβλήθηκαν εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο για την ελληνική αγροτική παραγωγή , η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία». 

«Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να υπάρξει διπλωματία. Ένας οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια του κυριολεκτικού πολέμου είναι μία πολιτική χωρίς ελπίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης προς την Ε.Ε., όταν ανέλαβε. 

Είναι αλήθεια ότι όταν ανέλαβα την πρωθυπουργία, έλαβα ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θεώρησε δεδομένη την στήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις. Τηλεφώνησα σε εκείνον και στη Φεντερίκα Μογκερίνιο και τους είπε: "Μην θεωρείτε δεδομένη τη στάση της Ελλάδας. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ελλάδα έχει άλλη κυβέρνηση τώρα. Από δώ και πέρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν λάβετε αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη Ρωσία».