Τα ιδιωτικά ΜΜΕ μπαίνουν στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εσωτερικών να θέτει ζήτημα βασικού μετόχου. 

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι ανοίγει η συζήτηση για το ψηφιακό τοπίο, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη πενταετία «στήθηκε η πιο χοντρή διαπλοκή για να παγιωθεί το νέο μιντιακό τοπίο». Ο υπουργός μάλιστα άνοιξε ζήτημα επαναφοράς του «βασικού μετόχου» υποστηρίζοντας ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα ασυμβίβαστα ο βασικός μέτοχος πρέπει να συζητηθούν».

«Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα; Εννοώ που να είναι βιώσιμες και με την έννοια της διαφημιστικής πίτας κλπ. Πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας; Πόσα μπορεί να υπάρχουν και να είναι βιώσιμα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά. Αυτό το ζήτημα πότε θα συζητηθεί; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχει προεξάρχοντα ρόλο. Για τα υπόλοιπα μιλάμε. Για να είναι και αυτά ανταγωνιστικά, βιώσιμα, υπαρκτά. Μπορεί να είναι άλλα πέντε, έξι νομίζετε; Δεν μπορούν να είναι τόσα», είπε ο κ. Βούτσης.

«Είναι σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και έκανε λόγο για «συμφέροντα της διαπλοκής» που υπήρχαν έως τώρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Digea, περίπτωση της οποία χαρακτήρισε «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της της προηγούμενης περιόδου». «Σκάνδαλο πατεντάτο. Έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η παρέμβαση του κ. Βούτση έρχεται να προστεθεί στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, από κοινού με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, για τη διαχείριση των δικτύων και του ψηφιακού φάσματος, αλλά και στον έλεγχο που ενεργοποιείται για τον τραπεζικό δανεισμό υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ.

«Δεκαεπτάμισι, δεκαοκτώ εκατομμύρια έδωσαν οι κύριοι των ιδιωτικών καναλιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος. Δίνουν 300 εκατομμύρια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση του ψηφιακού φάσματος συνεπώς που αλλάζει εντελώς το τοπίο, δεν μπορεί να μείνει στα χέρια που έμεινε», επέμεινε ο κ. Βούτσης και κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν γιατί το ΕΣΡ έμεινε το ίδιο και σε πλήρη αδυναμία επί σειρά ετών να παρέμβει. 

Τέλος, αναφέρθηκε στο «μαύρο» της ΕΡΤ, που όπως είπε έγινε για να επωφεληθούν τα ιδιωτικά κανάλια και το ψηφιακό τοπίο. «Η ΕΡΤ είχε, με δαπανηρότατες εγκαταστάσεις, αποκτήσει πολύ καλό εξοπλισμό και για το HD και για να μπορέσει να μπει σαν πάροχος σε αυτή τη νέα εποχή. Και βεβαίως προβλεπόταν και από το νόμο», τόνισε. Και συμπλήρωσε:

«Να έχει είτε έτσι είτε αλλιώς μια άδεια και οι άλλοι να διαγωνιστούν για κάποιες άλλες άδειες. Το μαύρο ήταν πραγματικά ένα δώρο, σε μια σχέση που αναπτύχθηκε τότε. Σχέση συναλλαγής ανάμεσα στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Και εξ αυτού έμεινε δικομματική η κυβέρνηση, δηλαδή έφυγε η ΔΗΜΑΡ. Ήταν κορυφαίο ζήτημα. Και όταν συζητάμε να επανέλθει η ΕΡΤ στην προτεραία κατάσταση, προφανώς εννοούμε αυτό: να επανέλθει η ΕΡΤ με το σύνολο των δομών της, από το περιοδικό, τα μουσικά σύνολα, τους ραδιοσταθμούς σε όλους τους νομούς που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια από τους εργαζόμενους, να μπορέσει δηλαδή να αποτελέσει ισχυρό πόλο στη νέα εποχή των media, δημόσιο, κοινωνικό, ανεξάρτητο, με τους εργαζόμενους μέσα, με το αρχείο της, με την τεχνολογία της, με τον πολιτισμικό της ρόλο. Αυτή είναι η ουσία».