current views are: 1

7 Απριλίου 2015
Δημοσίευση16:00

Στη Ρωσία ο Τσίπρας – «Όλα τα θέματα στο τραπέζι» το μήνυμα του Κρεμλίνου

Στη Μόσχα φτάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του και το «τετ α τετ» με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με όλα τα ζητήματα να αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Δημοσίευση 16:00’
αρθρο-newpost

Στη Μόσχα φτάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του και το «τετ α τετ» με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με όλα τα ζητήματα να αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στη Μόσχα καταφθάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του και το «τετ α τετ» με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με όλα τα ζητήματα να αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις αυριανές συνομιλίες του κ. Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ επανέλαβε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Η βοηθός του ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα Ρωσίας-Δύσης» εκφράζοντας, παράλληλα, την αντίθεσή του στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα.

Νωρίτερα σήμερα, σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Kommersant», ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

Ο ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ δήλωσε, πάντως, ότι δεν αποκλείει η χώρα του να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση. Παρ’ όλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.

Το ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ είναι αυξημένο για την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού. Όπως υπενθυμίζει το ΤASS, τελευταία φορά, που είχε έρθει Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γιώργος Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.


σχετικα αρθρα