current views are: 1

7 Απριλίου 2015
Δημοσίευση19:53

Κωνσταντοπούλου: Το σποτ για το χρέος δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό

Τις δικές της απαντήσεις στην έντονη κριτική που της ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες για τη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου, έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Δημοσίευση 19:53’
αρθρο-newpost

Τις δικές της απαντήσεις στην έντονη κριτική που της ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες για τη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου, έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Τις δικές της απαντήσεις στην έντονη κριτική που της ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες για τη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου, έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των εργασιών της επιτροπής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι αντιδρούν στην σύσταση της επιτροπής όσοι δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια στον ελληνικό λαό. 

«Ήταν εντυπωσιακή η προσπάθεια να συκοφαντηθεί η επιτροπή και η λειτουργία της με σενάρια περί δήθεν κλειστής διαδικασίας», είπε η Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση τη επιτροπής ήταν γνωστή σε όλους για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και ότι είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους. Προς επίρρωση αυτών, αναφέρθηκε σε πρόσωπα που παρέστησαν, μεταξύ των οποίων θεσμικοί φορείς, όπως η Πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων και των λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του υποδιοικητή της ΤτΕ ακόμα και του ΟΔΔΗΧ.

«Δεν είναι τυχαίο που η Επιτροπή συγκεντρώνει τα πυρά και τις επιθέσεις εκείνων που νιώθουν ότι απειλούνται, εκείνων που σκέφτονται ότι αν κάποιος δείξει την αλήθεια θα αποκαλυφθεί και το πλήρες ανεύθυνο της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ακόμα, σημείωσε πως αντίθετα με τα όσα προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, ο κ. Βαρουφάκης έθεσε στη διάθεση της επιτροπής τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στα έξοδα που έκανε η Βουλή για τις εργασίες της επιτροπής, λέγοντας ότι όλα τα μέλη της συμμετέχουν αφιλοκερδώς και πως αυτό που τους παρατίθεται είναι η διαμονή, το φαγητό και η μετακίνησή τους. Όπως είπε, ο μέσος όρος του γεύματος ανά άτομο άγγιξε τα 19 ευρώ και η τιμή του δωματίου 90 ευρώ.  « Ήταν τουλάχιστον άηθες να υπάρξει από δημοσιογράφους αυτού του είδους η απόπειρα παραπληροφόρησης», είπε αναφορικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως τη δημοσιότητας για το  στο ζήτημα. Αναφέρθηκε δε στην αμοιβή της συμβουλευτικής εταιρίας Hogan Lovells που ξεπερνούσε τα 500 ευρώ/ώρα και είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. « Το συνολικό ποσό που δόθηκε ήταν 891.398,35 ευρώ για να παραιτηθεί η Ελλάδα από αξιώσεις 2 δις ευρώ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Newpost, αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εξήγησε ότι η επιτροπή δεν απηύθυνε σε κανέναν έγγραφη πρόσκληση, ούτε καν στον Πρόεδρο. «Δεν θα ευτελίσουμε τη διαδικασία σε παιχνίδι εντυπώσεων. Και επειδή είδα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που έχει υπαινιγμό για το σποτ της επιτροπής. Να διαβεβαιώσω ότι το σποτ δεν έχει επιβαρύνει το προϋπολογισμό», είπε και αναφέρθηκε με νόημα σε σποτ διαφημιστικής εταιρίας που στοίχησε 500.000 ευρώ, χωρίς όμως να προκαλέσει την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως η Πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις 20 του Απρίλη στη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ και να θέσει το ζήτημα ελέγχου του δημοσίου χρέους, αναζητώντας μάλιστα συμμάχους.

Από κει και πέρα το τετραήμερο μεταξύ 4-7 Μαΐου, τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν και πάλι για να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της έρευνάς τους.

Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που έχει αναλάβει την επικοινωνία της επιτροπής με το ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι όσο θα προχωρά ο έλεγχος τόσο θα «φουντώνουν οι αντιδράσεις από αυτούς που θιγονται». Είπε ακόμα ότι οι Έλληνες δεν έχουν μάθει την αλήθεια για πολλά ζητήματα και έδωσε το παράδειγμα του Ελληνικού, το οποίο όπως είπε ξεπουλιέται για 100 ευρώ το τετραγωνικό.

«Θέλουμε να καταλάβουμε γιατί μια χώρα όπως η Ελλάδα έφτασε σε αυτή τη κατάσταση. Να δούμε γιατί ο λαός της πρέπει να πληρώσει ένας χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ της», είπε ο Ερίκ Τουσέν (έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτροπή, καθώς έχει την εμπειρία του Ισημερινού).


σχετικα αρθρα