Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Με έκδηλη την αμηχανία παρακολουθεί η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τα όσα συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές, δηλ. καταλήψεις δημόσιων χώρων και κτιρίων που αντιμετωπίζονται με επιείκεια, αλλά και ευρύτερα επεισόδια όπως στις Σκουριές, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι επικρατεί χαλαρότητα στο μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται, όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενέργειες της κυβέρνησης, ότι δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ζητημάτων που εντοπίζονται στο πεδίο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Αυτή η αμυντική στάση ή η υιοθέτηση του δόγματος «ανοχής» εν αντιθέσει με το δόγμα «μηδενικής ανοχής» προηγουμένων κυβερνήσεων, ενδέχεται, όπως παραδέχονται πολιτικοί παρατηρητές, να είναι διαβρωτική για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και αυτό, διότι οι πολίτες που δεν ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για λόγους που συνδέονται με την οικονομική πολιτική, έχουν πιο συντηρητικές απόψεις περί της αστυνόμευσης και της δημόσιας τάξης, από αυτή που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί αυτή την αμυντική και εν πολλοίς ενοχική στάση της κυβέρνησης, που έχει να αντιμετωπίσει και μείζον εσωτερικό θέμα (π.χ. μια μεγάλη ομάδα βουλευτών ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος για τις κουκούλες), επενδύοντας στο κλασσικό δόγμα «νόμος και τάξη».

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των κυμάτων λαθρομεταναστών και η αδυναμία ελέγχου από τις ακτές της Τουρκίας, όπου λέγεται πως αναμένουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες για να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να προσπαθήσουν να μετακινηθούν προς την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός έχει τη στήριξη του κοινοτικού επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου που έδωσε το πράσινο φως για να δοθούν τα επόμενα χρόνια 460 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο, είναι εξόχως πολιτικό και έχει άμεση σχέση με το Δουβλίνο ΙΙΙ.

Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Αλ. Τσίπρα το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνο ΙΙΙ, διαπιστώνοντας ότι εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, θα κληθεί σύντομα να χειριστεί ένα άλλο καυτό ζήτημα, αυτό της λαθρομετανάστευσης, που ίσως, όπως εκτιμάται από πολλές πλευρές, δεν θα αντέξει να σηκώσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όχι τόσο λόγω των αντιλήψεων του ιδίου, αλλά λόγω ιδεοληψιών μεγάλου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.