Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Μην απομακρυνθείτε από την Αθήνα, τουλάχιστον ως τη Μεγάλη Πέμπτη», ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς από τους στενούς συνεργάτες και τα στελέχη του, συντονιστές και τομεάρχες, μετά τη χθεσινή συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και με το βλέμμα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η κυβερνητική παράλυση και το αλαλούμ στη διαπραγματευτική τακτική του κυβερνητικού σχηματισμού που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική σε κανένα θέμα, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, όχι μόνο δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία και φόβο για το τι μέλει γενέσθαι.

Στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν στη ΝΔ, αν παραμεριστεί για λίγο η αμφιθυμία στη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης, αυτό που μπορεί να επιτευχθεί θα είναι μια ανάσα χρηματοδοτική, προκειμένου όπως εκτιμά και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, να κερδίσει ο κυβερνητικός σχηματισμός «ορισμένες εβδομάδες άντε μερικούς μήνες».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο θεωρεί, ότι ο χρόνος αυτός είναι χαμένος για τη χώρα, καθώς η κοινωνία δεν θα αντέξει ούτε την οικονομική ασφυξία που συνεχώς μεγαλώνει, ούτε την αγωνία για το αύριο. «Επί δικών μας ημερών δεν υπήρχε αγωνία στον κόσμο αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ή εάν η χώρα θα χρεοκοπήσει», λέει συχνά το τελευταίο διάστημα ο κ. Σαμαράς σε συνομιλητές του.

Σε κάθε περίπτωση τα γαλάζια στελέχη πιστεύουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σημερινή κυβέρνηση, που θα εγκλωβιστεί γρήγορα στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και για αυτό η πιο χαρακτηριστική φράση της χθεσινής ομιλίας του κ. Σαμαρά στη Βουλή, ήταν πως «από τους πανηγυρισμούς του “πρώτη φορά Αριστερά” φθάσαμε μέσα σε 2,5 μήνες στην “Αριστερά του Τίποτα”».

Άλλωστε όπως υπενθυμίζουν από τη ΝΔ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτά που προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός τις προσεχείς ημέρες και μιλούν για δίλημμα αν θα πληρωθούν συντάξεις ή τόκοι. Υπό τα δεδομένα αυτά, η ΝΔ θα δηλώνει καθημερινά παρούσα, με παρεμβάσεις τόσο του κ. Σαμαρά όσο και των κορυφαίων στελεχών της, ενώ θα επισημαίνεται η διαφορά ανάμεσα στην υπεύθυνη στάση και τη σοβαρότητα της γαλάζιας παράταξης και του χάους και της σύγκρουσης μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της Συγγρού δεν θα αφήνουν περιθώριο στο Μέγαρο Μαξίμου, να «ρίχνει αλλού τη μπάλα» και να καλύπτει, όπως λένε, με επικοινωνιακές κινήσεις την ανικανότητα της κυβέρνησης, όπως προσπάθησε να κάνει με την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή.

«Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε», ανάφερε άλλωστε χθες το  βράδυ από το βήμα της Βουλής ο κ. Σαμαράς, προειδοποιώντας απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα, ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και «για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε και για το νέο μνημόνιο όπως και αν το ονομάσετε».

Στο πλαίσιο αυτό στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει φανερώσει πλέον τις αληθινές προθέσεις της, αποδεικνύοντας ότι αντί συναίνεσης επιδιώκει την σύγκρουση. Σχετικά με το αν θα συμμετέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια οικουμενική κυβέρνηση αν χρειαστεί, την απάντηση την έδωσε χθες πάλι ο κ. Σαμαράς στρεφόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Επιτέλους κυβερνήστε και ξεχάστε την δραπέτευση. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε «είπα ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθά την χώρα θα την στηρίξω. Δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς. Λέμε ότι θα στηρίξουμε μεν αλλά δεν είμαστε δεδομένοι».