Της Άρτεμις Παραδείσου

Μία ολόκληρη ώρα μόνοι τους στο γραφείου του Ρώσου Προέδρου στο Κρεμλίνο θα βρεθούν το μεσημέρι Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία συνάντηση που κεντρίζει τα βλέμματα της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ.

Κατόπιν οι δύο ηγέτες μαζί με αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που παραθέτει ο Πούτιν προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο τετ α τετ που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να ζητήσει άμεση οικονομική βοήθεια γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωζώνης οφείλει να σεβαστεί το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Πολλώ μάλλον όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την παροχή ρευστότητας με τους δανειστές.

Η συνάντηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με πληροφορίες στην προεργασία που έχει γίνει από τις δύο πλευρές οι Ρώσοι επιθυμούν να συζητηθούν θέματα ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή, το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ενεργειακά μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και την αντικατάστασή του από τον αποκαλούμενο Turkish Stream ή Balkan Stream.

Ως γνωστόν μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη η ελληνική πλευρά κατέθεσε το ενδιαφέρον της να περάσει ο αγωγός και από ελληνικό έδαφος μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πάντως, στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσίπρα στην Μόσχα θα υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το λεγόμενο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2014-2016 και κατά πάσα πιθανότητα η Κοινή Διακήρυξη για την Εταιρική Σχέση Εκσυγχρονισμού. Το κείμενο του Κοινού Προγράμματος αποτελεί ουσιαστικά το πολιτικό πλαίσιο που οι δύο χώρες συμφωνούν και προσδιορίζουν για τις μεταξύ τους σχέσεις σε κάθε τομέα πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, την συνεργασία των στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά θα επισημάνει κατά τις συνομιλίες ότι πλήττεται από τα ρωσικά αντίμετρα και θα ζητήσει άρση τους για τα ελληνικά προϊόντα. Ειδικότερο ενδιαφέρον εκδηλώνει η Αθήνα για συγκεκριμένα προϊόντα όπως ακτινίδια, φράουλες, ροδάκινα, τσιπούρες, λαβράκια και πορτοκάλια.