current views are: 2

8 Απριλίου 2015
Δημοσίευση06:06

Times: Επικίνδυνο παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας από την Ελλάδα

Η εφημερίδα Times σχολιάζει με δημοσίευμα της τις προετοιμασίες που κάνουν η Τράπεζα της Αγγλίας, το ΥΠΟΙΚ και η εποπτική αρχή του Σίτι για να περιορίσουν τη ζημιά στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.

Δημοσίευση 06:06’
αρθρο-newpost

Η εφημερίδα Times σχολιάζει με δημοσίευμα της τις προετοιμασίες που κάνουν η Τράπεζα της Αγγλίας, το ΥΠΟΙΚ και η εποπτική αρχή του Σίτι για να περιορίσουν τη ζημιά στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.

Η εφημερίδα Times σχολιάζει με δημοσίευμα της τις προετοιμασίες που κάνουν η Τράπεζα της Αγγλίας, το ΥΠΟΙΚ και η εποπτική αρχή του Σίτι για να περιορίσουν τη ζημιά στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.

Το δημοσίευμα επικαλείται τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Σε αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, η εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι το πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα «είναι πιθανό να παίξει κρίσιμο ρόλο στο πώς οι πιστωτές και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες».

Η Times σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας παίζει ρώσικη ρουλέτα με το ελληνικό χρέος», σε μια προφανή απόπειρα να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα γράφει πως δυτικοί διπλωμάτες κάνουν λόγο για «επικίνδυνο παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας» από την ελληνική κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή. «Είναι σαν όλοι οι πρωταγωνιστές σε αυτή την κυβέρνηση να οδηγούν και να στέλνουν γραπτά μηνύματα την ίδια στιγμή. Αυτό που θα ήταν εντυπωσιακό, θα ήταν αν δε συνέβαινε σύντομα ένα ατύχημα», δηλώνει ένας εξ αυτών των διπλωματών.

Μάλιστα στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα με τίτλο «Ελληνική αφέλεια», σχολιάζει πρέπει να καταλογιστεί ενοχή στον Αλέξη Τσίπρα για την αφέλεια που επιδεικνύει προσεγγίζοντας το καθεστώς Πούτιν. Για την εφημερίδα η επίσκεψη στη Μόσχα υπάγεται στον «ηρωικό αγώνα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «να παρουσιάσει τους νόμους της αριθμητικής ως καπιταλιστική παγίδα». 

Το άρθρο απορρίπτει την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού ως «παράλογη παντομίμα που δε θα επιτύχει απολύτως τίποτα ως προς την ελάφρυνση της οικονομικής δυστοκίας της Ελλάδας», η οποία επιπλέον «θα τείνει ηθική στήριξη σε ένα ρεβανσιστικό καθεστώς που επιδιώκει να αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης με απειλές, βία και στόμφο». 

Αυτή η τακτική, γράφουν οι Times, «στερείται αρχών και είναι μυωπική», ενώ παράλληλα στρέφεται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού. «Η ζημιά γίνεται στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα από μία ασόβαρη κυβέρνηση», προσθέτει το άρθρο αποτιμώντας την τακτική της Ελλάδα έναντι των εταίρων και πιστωτών. «Το να βρίσκεται στο έλεος των οικονομικών ιδιοτροπιών ενός καταπιεστικού καθεστώτος αντί να είναι ενσωματωμένο μέλος δυτικών θεσμών που διέπονται από συνθήκη, θα καθιστούσε την Ελλάδα κράτος ικέτη, αν όχι δορυφόρο. 

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ είναι πολύ συγκρατημένη έναντι της επιδεικτικότητας του κ. Τσίπρα.  Οι αλυτρωτικές πολιτικές του κ. Πούτιν έναντι του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας είναι εξοργιστικές. Παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ δικαιοσύνης και συνταγματισμού.  Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το αναγνωρίσει αυτό και μετά να σιωπήσει», καταλήγει το δριμύ άρθρο των Times.

 


σχετικα αρθρα