Τα μάτια της Ευρώπης -και όχι μόνο- είναι στραμμένα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο, όπου θα συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένα «τετ α τετ» με ευρεία ατζέντα, που περιλαμβάνει προτάσεις, ανταλλάγματα και σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας.
 
Μετά την κατάθεση στεφάνου σε μνημείο αγνώστου στρατιώτη, ο έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει στις 13:00 το κατώφλι του επιβλητικού Κρεμλίνου, για να συναντήσει τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πούτιν θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. 
 
Στο ενδιάμεσο διάστημα, όμως, θα έχουν συζητήσει σειρά κρίσιμων θεμάτων για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος από αξιωματούχους σε Ελλάδα, Ρωσία, Ε.Ε. και διεθνή ΜΜΕ
 
Επί τάπητος θα τεθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα από την Gazprom, θέμα που συνδέεται άμεσα και με τα σχέδια για τον αγωγό Turkish Stream. Τo ότι θα συζητηθεί η μείωση επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις ρώσου αξιωματούχου στην εφημερίδα Kommersant, όμως η ίδια πηγή μίλησε και για την πιθανότητα να υπάρξει κουβέντα για παροχή δανείου προς την Αθήνα. O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει κάποιο σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, όμως και μόνο το γεγονός ότι η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα γίνεται μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη δόση που πρέπει να καταβάλει η Αθήνα στο ΔΝΤ, αποτελεί μήνυμα. 
 
Στις συνομιλίες αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «δεν οδηγούν πουθενά».
 
Οι δύο πλευρές θα έχουν στην ατζέντα τους και τον Τουρισμό, αφού η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό προορισμό για τους Ρώσους τα τελευταία χρόνια.
 
Φυσικά, εκτός από τα ελληνικά «θέλω» υπάρχουν και τα ρωσικά, με τη Μόσχα να ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις για να τείνει χείρα βοηθείας προς την Αθήνα. Η ρωσική κυβερνητική πηγή μίλησε για «πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία» χωρίς να τα προσδιορίσει συγκεκριμένα. ΟΣΕ και λιμάνια, όμως είναι κάποια εκ των οποίων καλοβλέπει η Μόσχα.
 
Tην ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με προσοχή τις... κινήσεις του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, έχοντας προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην σπάσει το ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα. «Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς, με την Αθήνα να αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur που δημοσιεύεται σήμερα.
 
Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Πούτιν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα μηνύματα που θα εκπέμψουν θα φτάσουν από τις Βρυξέλλες ως την Ουάσινγκτον.