Του Τάσου Τσιφόρου

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να αποκαταστήσει τη σχέση του με τη γαλάζια βάση, μετά το τραυματικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου, αποτελεί ο κύκλος των 11 προ-συνδιασκέψεων που προγραμματίζει το κόμμα ενόψει της μεγάλης συνδιάσκεψης του Ιουλίου.

Ο τέως Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δώσει το παρόν στις περισσότερες από τις περιφερειακές εκδηλώσεις καθώς με αυτό τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ακροατήρια που στήριξαν, παρά τις δυσκολίες, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και παράλληλα να εντείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση, ειδικά σε μία περίοδο που – όπως εκτιμούν στη Συγγρού – τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής θα είναι ορατά, η δε σύγκριση με την προ του Ιανουαρίου κατάσταση σαφώς υπέρ της Ν.Δ. Παράλληλα, με το οδοιπορικό στις περιφέρειες της χώρας, ο κ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα επιμέρους προβλήματα που ανέκυψαν από την κυβερνητική αλλαγή αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια για άρθρωση ενός νέου πολιτικού λόγου από την κεντροδεξιά μέσα από τις επιρροές των τοπικών κοινωνιών.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες

Ένας ακόμη λόγος που ενισχύει την απόφαση του κ. Σαμαρά να ηγηθεί των προσυνεδριακών διαδικασιών είναι ότι αφενός θα “πιέσει” τους τοπικούς βουλευτές, ακόμη και όσους εμφανίζονται επικριτικοί έναντι του να ενεργοποιηθούν στην κομματική προσπάθεια, αφετέρου δε θα μπορέσει να «σπάσει» και όποιους θύλακες δημιουργούνται στην περιφέρεια. Διότι μπορεί επί της ουσίας το ζήτημα της αμφισβήτησης της ηγεσίας να έληξε πριν καλά – καλά εκδηλωθεί, ωστόσο στο παρασκήνιο οι συναντήσεις είναι διαδοχικές, τόσο μεταξύ κοινοβουλευτικών στελεχών όσο και ανάμεσα σε πρώην βουλευτές. Οι κινήσεις αυτές είναι, εν πολλοίς, σε γνώση της ηγεσίας που επιδιώκει την εξουδετέρωσή τους.

Η πρώτη προ-συνδιάσκεψη της Ν.Δ. προγραμματίζεται στη Θεσσαλία, πιθανότατα στις 26 Απριλίου με στόχο ο κύκλος να κλείσει στη μεγάλη συνδιάσκεψη της Αθήνας, που προγραμματίζεται σε δύο πιθανές περιόδους: 3 με 5 Ιουλίου ή 10 με 12 Ιουλίου ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες ρόλο συντονιστών στην οργανωτική επιτροπή θα έχουν οι Θαν. Μπούρας και Φίλιππος Ταυρής. Αξίζει να σημειωθεί ότι της Επιτροπής ηγούνται ένας κοινοβουλευτικός και ένας κομματικός ενώ προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις του κομματικού μηχανισμού που είδαν τα νέα όργανα, και κυρίως το Πολιτικό Συμβούλιο, να «καταλαμβάνονται» από βουλευτές, οι μη κοινοβουλευτικοί υπερτερούν ως μέλη της επιτροπής ενώ η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε με αλφαβητική σειρά. Συγκεκριμένα, πλην των δύο συντονιστών, στην Επιτροπή διοργάνωσης συμμετέχουν οι Β. Αξιώτης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Σ. Ιωαννίδης. Δημ. Καλογερόπουλος, Μαν. Κεφαλογιάννης, Αλ. Κόκκαλης, Γ. Λουλουδάκης, Δημ. Μαραβέλιας, Ανδ. Παπαμιμίκος, Γ. Πλακιωτάκης. Μαρία Συρεγγέλα και Θαν. Τάτσης.