Ένα άκρως ειρωνικό άρθρο και σκίτσο δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation, σχολιάζοντας το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στο σκίτσο του Νικολά Βαντό (Nicolas Vadot) απεικονίζεται ο έλληνας πρωθυπουργός να ζωγραφίσει το έμβλημα των Ναζί στο τραπέζι της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, με χρήματα να υπάρχουν ανάμεσά του, ενώ το άρθρο, του ανταποκριτή της εφημερίδας στης Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ έχει τίτλο «Ελλάδα: Η Γερμανία θα πληρώσει! Ακριβώς 287,7 δισεκατομμύρια ευρώ!».

Το δημοσίευμα αναφέρται επικριτικά στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, «που υπολόγισε με ακρίβεια το ποσό των 287,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (τα σεντς δεν υπολογίζονται) για τις γερμανικές οφειλές από το 1944 και το τέλος της γερμανικής κατοχής στη χώρα.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι προς της Ελλάδας είναι προς τις χώρες της Ευρωζώνης, προς τον ESM και το ΔΝΤ. 

 

«Μία εντυπωσιακή ανακοίνωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις των πολεμικών αποζημιώσεων, μια μακρά διαμάχη τα τελευταία 70 χρόνια. Σε τρεις, μήνες ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει σαν μην έχει μάθει τίποτα» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σχολίασε «ειλικρινά το θεωρώ αυτό χαζό»,  θεωρώντας ότι, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να κινηθεί ευέλικτα βρίσκοντας τρόπους για να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους τους. «Και αυτή σίγουρα η ευελιξία δεν έχει να κάνει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολεμικές αποζημιώσεις», τόνισε.  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχάσει γρήγορα το πόσο ωφελήθηκε η Ελλάδα από την ένταξή της στην Ε.Ε.  (όπως και όλκες οι ευρωπαϊκές χώρας)» σημειώνει και αναρωτιέται:

«Χωρίς την Ε.Ε. που θα ήταν η Ελλάδα σήμερα; Πιστεύει κανείς ότι εάν η Γερμανία είχε καταβάλει το ποσό των πολεμικών αποζημιώσεων στην Αθήνα, η Ευρώπη θα ήταν σήμερα εν ειρήνη και η Ελλάδα πλούσια; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχάσει ότι για την Ελλάδα θα είναι η τρίτη χρεοκοπία» υπογραμμίζει.

Ο Ζαν Κατρεμέρ προσθέτει ότι το να παίζουν οι Έλληνες το ρόλο του θύματος, δεν είναι προς το συμφέρον τους, επισημαίνοντας ότι «η λογική των πολεμικών αποζημιώσεων είναι η σκληρή λογική των εθνών-κρατών στα οποία κυριαρχεί ο νόμος της ζόυγκλας».