Του Ιωάννη Μαρτέλλου

Πολλά μέτωπα ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας που φαίνεται ότι παίζει σε διπλό ταμπλό: Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προδιαγράψει τον τελικό στόχο, εάν και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίζονται έτοιμοι ακόμα και για το σενάριο της ρήξης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Προφανώς όχι δημοψήφισμα, διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα, ειδικά εάν αφορά δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά πρόωρες εκλογές. Και μάλιστα με λίστα. Άρα πλήρης έλεγχος της Κ.Ο. από τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το επιλέξει.

Μέχρι στιγμής, εάν αποκωδικοποιήσει κανείς προσεκτικά τον Πρωθυπουργό και τα όσα λέει τόσο ο ίδιος όσο και ηγετικά στελέχη της προεδρικής φρουράς, θα διαπιστώσει ότι η στρατηγική της έντασης είναι ψηλά στην ατζέντα τους. Παράλληλα, το γεωστρατηγικό όπλο που χρησιμοποιεί, ενδέχεται να δημιουργήσει πολλές τριβές και διάφορες αρνητικές συνέπειες.

Ήδη ο Πρωθυπουργός επέλεξε το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο να τα βάλει με το εγχώριο κατεστημένο, δηλ. συστημικά ΜΜΕ, αλλά ακόμα και με τραπεζίτες.

Ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία όμως θεωρεί η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, ότι θα της βγει και γι’ αυτό και επανέφερε και τη θεωρία περί ισχύος της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Μόνο που αυτή η στάση έχει ενοχλήσει σφόδρα, όχι μόνο τους Γερμανούς και το ευρωπαϊκό κατεστημένο των Βρυξελλών, όπου και λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και τις ΗΠΑ.

Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα επί διήμερο, σε μια επίσκεψη ιδιαίτερα αναβαθμισμένη, και να της προσδώσει ύψιστο πολιτικό χαρακτήρα, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις πέραν του Ατλαντικού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, φρόντισε μέσω του μεγάλου συστημικού ΜΜΕ, της εφημερίδας New York Times να στείλει σαφές μήνυμα στην Αθήνα να προσέξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Είναι σαφές ότι η «φιλορωσική» ρητορική προκαλεί εκνευρισμό, αλλά το ερώτημα που θέτουν κοινοτικοί παράγοντες είναι μέχρι ποιου σημείου μπορεί να το τραβήξει ο Αλ. Τσίπρας που έχει διαμηνύσει και θα το πράξει και δημόσια στη Μόσχα, ότι στο εξής η Ελλάδα δεν θα συνυπογράφει αυτομάτως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη στη Ρωσία, καθώς δεν ελπίζουν μόνο σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άρση ή περιορισμό των ρωσικών αντικυρώσεων σε βάρος ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ στόχος θα είναι και να εξασφαλίσει η Ελλάδα μειωμένες τιμές για ρωσικό φυσικό αέριο ή και διμερή δάνεια.

Παράλληλα με τις συναντήσεις με το σύνολο της πολιτειακής ηγεσίας της Ρωσίας, αλλά και με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει και συνάντηση με παράγοντες της ομογένειας, ενώ εκεί θα είναι και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης ως «συντονιστής της 5ης περιφέρειας ΣΑΕ πρώην χωρών της ΕΣΣΔ και πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας». Εξάλλου, για τους μυημένους, ρόλο – κλειδί στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έπαιξε ο στενός συνεργάτης του Σαββίδη, Αρτούρ Νταβίντιαν.