Η Γερμανία δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι η Αθήνα έχει αμβλύνει τη στάση της ως προς τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, λίγο πριν συναντηθεί ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας έχει μεταβληθεί. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει υποστηρίξει όλες τις αποφάσεις που συνδέονται με κυρώσεις και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις προς την Αθήνα για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο. «Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς, με την Αθήνα να αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur.

Την πάγια θέση της σε ό,τι αφορά την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων επανέλαβε και σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ηθική της ευθύνη, αλλά θεωρεί το ζήτημα νομικώς και πολιτικώς οριστικά διευθετημένο από τη Συμφωνία 2+4. 

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία αυτό θα σήμαινε παραβίαση ευρωπαϊκών κανόνων, έκανε λόγο για υποθετικό ερώτημα και ανέφερε ότι το να δανειστεί μια χώρα από μια άλλη δεν θα ήταν κάτι ιδιαίτερο. «Αυτό είναι το διεθνές οικονομικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ενώ, αναφερόμενη στο Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις (ενν. της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.