Η ρύθμιση για την αποφυλάκιση λόγω και βαριάς αναπηρίας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ δεν είναι «φωτογραφική» μόνο για τον Σάββα Ξηρό, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος με αυτόν ρον τρόπο παραδέχεται πως πρόκειται για φωτογραγική διάταξη. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι η διάταξη αφορούσε αρχικά τρεις κρατούμενους - ένας εκ των οποίων ο Ξηρός - αλλά ο τρίτος κρατούμενος απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες.

Παρά την απελευθέρωση ή την κατ' οίκον κράτηση το στίγμα της ποινής σε αυτούς τους ανθρώπους παραμένει, πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος ενώ ειδικά για τον Σάββα Ξηρό σημείωσε ότι υπάρχει και η σωματική τιμωρία.

Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος δεσμεύτηκε για καλύτερες συνθήκες στις φυλακές και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να κρατούνται άνθρωποι με βαριά αναπηρία ή ασθένεια σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στα σοφρωνιστικά καταστήματα.

Αντιδρούν οι συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας

Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της ομάδας συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατίας «Ως Εδώ».

Ειδικότερα, ο Γιώργος Μομφεράτος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Κριτσωτάκη, καλώντας τον κ. Παρασκευόπουλο να αποσύρει τη διάταξη γιατί εκτρέφει το τέρας του εξτρεμισμού προσθέτοντας ότι μεταφέρει θέσεις συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας. 

«Στεκόμαστε απέναντί σας με αξιοπρέπεια χωρίς καταλήψεις και επεισόδια και ζητούμε να μην υποχωρήσει η δημοκρατία μπροστά στην τρομοκρατία», τόνισε ο κ. Μομφέρατος και πρόσθεσε ότι «ο Ξηρός δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη εντός, όμως, της φυλακής». 

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην προάγει τον ανθρωπισμό μέσω των αποφυλακίσεων.

Ολόκληρη η επιστολή του Γιώργου Μομφεράτου:

Προς τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ.Μιχάλη Κριτσωτάκη

Αθήνα, 8/4/2015

Κύριε Πρόεδρε,

Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας εκπροσωπώντας την οργάνωση θυμάτων τρομοκρατίας «Ως Εδώ».

Βρίσκομαι εδώ, γιατί συζητείται ενώπιον της Επιτροπής σας σχέδιο νόμου με το οποίο, υπό τον μανδύα εξανθρωπισμού του εγκλεισμού στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα, επιδιώκεται ουσιαστικά η απελευθέρωση συγκεκριμένων καταδίκων, με κριτήρια που δεν έχουν επιστημονική εξήγηση. Αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι η ανατροπή δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες επιβλήθηκαν οι ποινές φυλάκισης.

Έτσι, μεταξύ άλλων, προτείνεται ότι όσοι από τους καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη έχουν εκτίσει πραγματικά δέκα έτη και διαθέτουν ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής κατ´ οίκον.

Η διάταξη αυτή όμως, αντιμετωπίζει τον καταδικασθέντα σε μία φορά ισόβια κάθειρξη με τον ίδιο τρόπο, όπως και τους καταδικασθέντες σε περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης. Επίσης, αγνοεί απολύτως τα κριτήρια που έλαβε υπόψη του το Δικαστήριο όταν έδινε την συγκεκριμένη ποινή, ακυρώνοντας στην πράξη τη σύνδεση μεταξύ της φύσης του αδικήματος και της ποινής! Τέλος, ο κατ´ οίκον περιορισμός εναπόκειται μεν στην κρίση δικαστικού συμβουλίου, η κρίση όμως αυτή δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά απλώς διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Και αυτό, διότι μόνο αντικείμενο της δικαστικής κρίσης είναι η διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας. Δεν κρίνει ούτε την ικανότητα του καταδικασθέντα να εκτίσει

την ποινή του, ούτε λαμβάνει υπόψη του κανένα άλλο κριτήριο όπως η δυνατότητά του να ξαναδιαπράξει έγκλημα.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο συγκεκριμένος νόμος κατά την γνώμη μας όμως, δεν έχει μόνο δομικά νομικά προβλήματα.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, διότι μπορεί ο υπουργός να ισχυρίζεται ότι ο νόμος που προτείνει δεν είναι φωτογραφικός, αλλά οι ωφελούμενοι από τις διατάξεις του διαθέτουν ονοματεπώνυμο. Και το ονοματεπώνυμο που ηχεί στα δικά μας αυτιά είναι εκείνο του Σάββα Ξηρού. Του ανθρώπου που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Του ανθρώπου που αυτοτραυματίστηκε επειδή έσκασε στα χέρια του μια βόμβα με την οποία ήθελε να σκοτώσει άλλους. Ο Σάββας Ξηρός, δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη. Επειδή η Δημοκρατία –ευτυχώς- δεν εκδικείται. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να του την παράσχει. Μέσα στην φυλακή όμως, όπου εκτίει την δίκαιη ποινή του. Δεν αφορά όμως κάτι τέτοιο αυτή η διάταξη. Αντίθετα –και το λέω ευθέως- έχει σκοπό, με το προσωπείο του ανθρωπισμού, να τον απελευθερώσει. Αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο εκτρέφει το τέρας του εξτρεμισμού.

Δημιουργεί ένα τεράστιο, ουσιαστικό, κοινωνικό ζήτημα: κάνει την Τρομοκρατία πολιτικό θέμα, θέμα διαπληκτισμού και διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων. Χρόνια ολόκληρα στο «Ως εδώ», επιδιώκουμε για να πείσουμε για τα αυτονόητα: ότι η τρομοκρατία δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι στυγνή και μαύρη βία. Και η βία ως τρόπος επίλυσης πολιτικών διαφορών καταλύει την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία όμως δεν είναι ένα άψυχο κατασκεύασμα. Έχει συμβολισμούς. Και ο συμβολισμός που αυτή η διάταξη εκπέμπει, είναι πως, με μιαν απόφαση, με ένα νόμο, ο φόνος γίνεται κάτι σχετικό. Πως το αίμα, κατά το πώς και από ποιον χύνεται, αλλάζει χρώμα και βάρος.

Και ύστερα, το χάος.

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς στο «Ως Εδώ», δεν διεκδικήσαμε ποτέ τίποτα άλλο, παρά την δικαίωση των νεκρών όπως αυτή επέρχεται από την τιμωρία των ενόχων. Μην μας αφαιρείτε αυτό το δικαίωμα επειδή δεν χρησιμοποιούμε προσφιλείς μεθόδους όπως οι καταλήψεις και οι απεργίες πείνας, επειδή πιστεύουμε ότι ο πόνος μας είναι ιδιωτική μας υπόθεση που δεν χωράει εκμετάλλευση. Με αξιοπρέπεια στεκόμαστε μπροστά σας, για να ζητήσουμε να μην υποχωρήσει η δημοκρατία στη τρομοκρατία. Το αίμα πρέπει να τελειώσει με μας. Η καταστροφή που έχει φέρει η τρομοκρατία σε αυτή την χώρα πρέπει να τελειώσει εδώ. Και αυτό μόνο μέσω της δικαιοσύνης γίνεται. Της δικαιοσύνης την οποία εμείς διεκδικήσαμε, για εκείνους που την κατέλυσαν. Μην προσαρμόζετε την δικαιοσύνη στα μέτρα τους, γιατί διαστρεβλώνετε το ίδιο το νόημά της.

Και τα νεκρά θύματα, αν και απόντα, δικαιούνται.

Γιώργος Μομφερράτος

Εκπρόσωπος της άτυπης ομάδας συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας «ΩΣ ΕΔΩ»