Εποικοδομητική και ουσιαστική χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους στη Μόσχα οι κ.κ. Πούτιν και Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, διάρκειας δύο ωρών, στο Κρεμλίνο.

Ο ρώσος πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των σιδηροδρόμων, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2015-2016. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για έναν «ελληνικό» αγωγό αερίου που θα φέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε υποδομές, λιμάνια και ενέργεια. 

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της για πολυδιάσταση και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο», παντώντας στις επικρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για το ταξί του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Πούτιν: Η Ελλάδα θα γίνει από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου, καθώς πέρυσι υπήρξε τζίρος 4,2 δισ δολάρια, δηλ. μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσίας και της πτώσης των τιμών πετρελαίου. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρωσικό εμπάργκο, ενώ σημείωσε ότι «θα καταβάλουμε προσπάθειες να επαναφέρουμε το εμπόριο των δύο χωρών στο προηγούμενο επίπεδο». Και συνέχισε:

Συμφωνήσαμε να αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στον τομέα των επενδύσεων. Συζητήσαμε ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και η Ελλάδα θα γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής αερίου στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν βρέθηκαν οι συνεργασίες στο βιομηχανικό τομέα, η ρωσική παρουσία στον Άγιον Όρος και το Κυπριακό. 

Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι είναι σε διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχονισμό του λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ με τον έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήσαμε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον επέτειο για τα 1000 χρόνια ρωσικής παορυσίας στο Άγιον Όρος. 

Ο ρώσος Πρόεδρος προανήγγειλε, τέλος, την ενίσχυση των επαφών στον τομέα του τουρισμού, καθώς - όπως είπε-  «η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των ρώσων τουριστών». «Θεωρούμε, επίσης, ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις» τόνισε.

Τσίπρας:  Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης - Συζητήσαμε τη χρηματοδότηση σε έργα υποδομής 

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα για οικονομική βοήθεια» ξεκαθάρισε, λέγοντας όμως ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα μεγάλο έργο, υποδομών ή μεταφορών. Δήλωσε ακόμα ότι οι ρωσικές εταιρίες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για επενδύσεις. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια κρίση, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Ο Αλ. Τσίπρα σημείωσε την απώλεια μεγάλου μέρους της οικονομικής δύναμης της χώρας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και δεν έχουμε απολέσει τη γεωπολιτική μας δυναμική.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να θεωρείται παράδοξη η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα. Κάθε χώρα μπορεί να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα» υπογράμμισε ρώσος πρόεδρος.
 
Για το εάν υπάρχει πιθανότητα να «ρίξουν την Ελλάδα από το καράβι» ο κ. Τσίπρας απάντησε:
 
Eίμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι, δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί άλλον λαθρεπιβάτη.  Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλον στη θάλασσα το καράβι θα οδηγηθεί στα βράχια.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς όπως είπε οι δύο χώρες συνυππήρξαν σε κοινούς αγώνες «ενάντια στον ολοκληρωτισμό του ναζισμού και του φασιμού», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στην κοινή θρησκευτική και πνευματική πεποίθηση Ελλάδας-Ρωσίας. «Σήμερα ήρθε η άνοιξη στη Μόσχα και έχουμε μια πολύ ωραία μέρα και έτσι μπορεί να έρθει η Άνοιξη στις σχέσεις των δύο χωρών» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ενάντια στην επίσκεψή του στη Μόσχα,  ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα για πολυδιάσταση και ενεργητική εξωτερική πολιτική και μπορεί να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο. 

Σεβόβαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Αυτή τη δυνατότητα συζητήσαμε σήμερα και με τον πρόεδρο Πούτιν. 


Τέλος,  υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορέι να «συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών για την  αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ».