Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

«Ο Σάββας Ξηρός βρέθηκε με πάθηση στα μάτια, κατέστη εντελώς τυφλός και αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες κράτησης που του παρείχε η Πολιτεία τον τύφλωσαν» δήλωσε  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. 

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν και τη διάταξη του νομοσχεδίου που επιτρέπει την αποφυλάκισή του, σημείωσε ότι ο Ξηρός «δεν πάυει να τιμωρείται. Μπορεί να κρατείται σε συνθήκες κατ'οίκον περιορισμού, λόγω της πολύ σοβαρής πάθησής του. Θα είναι όμως δική του επιλογή αν ξαναγυρίσει πίσω». 

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τις φυλακές τύπου Γ’

Μέσα σε ένα ηλεκτρισμένο κλίμα, που έχουν προκαλέσει τα βραδινά επεισόδια έξω από το κτίριο της Βουλής αλλά και οι ρυθμίσεις για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την τοποθέτησή του, δήλωσε ότι η ρύθμιση για την επιεικέστερη μεταχείριση κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας δεν αφορά τον Σάββα Ξηρό (δεν είναι φωτογραφική όπως είπε) αλλά και έναν άλλο κρατούμενο.

Απάντησε εμμέσως δε στην κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν αναμορφώνει το σωφρονιστικό σύστημα προκειμένου να μπορούν να μένουν εντός των φυλακών άτομα με αναπηρία, λέγοντας ότι στο μέλλον το καθεστώς θα διορθωθεί.

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης θυμάτων τρομοκρατίας Γιώργος Μομφεράτος, οποίος ζήτησε την απόσυρση της εν λόγω διάταξης.  «Ο Ξηρός δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη εντός, όμως, της φυλακής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προβληματίζουν, όμως δεν έχουν σχέση με το εύρος και το βάθος των γεγονότων που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα πρόσθεσε πως υπάρχει μια ανάσα ελευθερίας για τον κόσμο που πλέον ζει σε ένα πιο ανοιχτό και δημοκρατικό πλαίσιο.

Πάντως ο κοινοβουλευτικός εκρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε τους τόνους και έκανε λόγο για μια πρωτοφανή έξαρση βίας, ζητώντας ενημέρωση της επιτροπής από τους συναρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα. « Τα όσα συμβαίνουν κάθε βράδυ με τους κουκουλοφόρους, με τους τρομοκράτες και τους υπόλοιπους που τους δίνετε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, βοηθούν στ κατεύθυνση της κατάργησης του υπουργείο Δημόσιας Τάξης», είπε σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Βασίλης Κικίλιας

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει προσωρινά την τροπολογία για την υπαγωγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και προς αυτή την κατεύθυνση «βοηθούν τα όσα συμβαίνουν κάθε βράδυ με τους κουκουλοφόρους, με τους τρομοκράτες και τους υπόλοιπους που τους δίνετε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης». « Η ΝΔ προπαγανδίζει την τρομολαγνεία», απάντησε η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ.