Εκτενείς αναφορές στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και κυρίως στα μηνύματα που έστειλαν προς τους Ευρωπαίους, κάνουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

«Πούτιν και Τσίπρας δεσμεύονται να αναζωογονήσουν τις σχέσεις» Ελλάδας και Ρωσίας, σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν παρουσίασαν συγκεκριμένους στόχους ή projects σε μία «διπλωματική νίκη για τον ρώσο ηγέτη». Σχολιάζεται ακόμα ότι δεν έγινε λόγος για δάνειο, θέμα που είχε προκαλέσει πολλά σενάρια πριν από την συνάντηση.

Το ρεπορτάζ συμπληρώνει πως ο Πούτιν «έδωσε τέλος στις ελπίδες για μία εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο εισαγωγών της Ρωσίας για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα από την Δύση».

Η συνάντηση είναι βασικό θέμα στα ρωσικά ΜΜΕ, με το ενεργειακό κομμάτι να τονίζεται, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για παροχή δανείου.

«Tο σχέδιο του Turkish Stream μπορεί να κάνει την Ελλάδα βασικό διανομέα φυσικού αερίου στην Ευρώπη» αναφέρει το πρακτορείο Tass, το οποίο σημειώνει ότι  εάν η Ελλάδα συμμετάσχει θα βελτιώσει τη γεωπολιτική της θέση.

Την ευκαιρία υψηλών εσόδων από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό υπογραμμίζει και το πρακτορείο Ria Novosti.

«Πούτιν: Η Ελλάδα δεν ζήτησε δάνειο από τη Ρωσία» γράφει το Russia Today, το οποίο κάνει αναφορά και στη βούληση της Μόσχας να συμμετάσχει σε επενδύσεις στη χώρα μας.

Το Bloomberg αναφέρει ότι «ο Τσίπρας είπε στον Πούτιν ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι οικονομικός πόλεμος».

«Πούτιν: Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία» τονίζει το BBC, ενώ η Telegraph σημειώνει τις δηλώσεις Τσίπρα ότι «είμαστε κυρίαρχη χώρα, όχι αποικία χρέους».

To γερμανικό Spiegel επισημαίνει ότι «Ο Τσίπρας δεν θέλει λεφτά από τον Πούτιν, αλλά…». Το δημοσίευμα τονίζει ότι Ελλάδα και Ρωσία θέλουν να συνεργαστούν στενότερα.

«Τσίπρας και Πούτιν συμφωνούν σε στενότερες σχέσεις κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα» αναφέρει η Deutsche Welle, κάνοντας λόγο για «επίδειξη δύναμης» των δύο ηγετών.