Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλία ξεκινά η ΝΔ το μαραθώνιο των 11 Περιφερειακών Συνδιασκέψεων που θα οδηγήσουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα. Η πρώτη Συνδιάσκεψη, στη Θεσσαλία στην οποία θα είναι παρών και θα μιλήσει και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, θα γίνει το Σαββατοκύριακο 18-19 Απριλίου.

Οι 11 κεντρικές εκδηλώσεις σχεδιάζονται έτσι από τους επιτελείς της Συγγρού, ώστε να αποτελέσουν το επίκεντρο του «οδοιπορικού στην κοινωνία» που έχει προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς. Άλλωστε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, όπως έλεγαν από τη ΝΔ, επέβαλλε μια τέτοια πορεία, προκειμένου το κόμμα να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του και τους δεσμούς με την κοινωνία.

Ταυτόχρονα οι κινήσεις αυτές αποτελούν για την ηγετική ομάδα της ΝΔ και την απάντηση σε όσους προχώρησαν αμέσως μετά τις εκλογές σε αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας και έθεσαν θέμα εκτάκτου Συνεδρίου για να επαναπροσδιοριστεί το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της παράταξης.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, στις τελευταίες κλειστές συσκέψεις που έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό, επισημαίνει την ανάγκη να συζητηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ, η επικαιροποίηση της ιδεολογίας της ΝΔ. «Η ΝΔ είναι το κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού και εκτείνεται από τη δημοκρατική δεξιά, ως τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας, όμως πρέπει να βρούμε τη θέση μας σε μια πολιτική σκακιέρα που έχει αλλάξει ριζικά», έχει πει στα στελέχη του.

«Θα πρέπει να πάμε με ανοικτά μυαλά. Με ανοικτά αυτιά. Στις τοπικές κοινωνίες. Να τους ακούσουμε όλους. Όχι μόνο τα μέλη μας», αναφέρει ο κ. Σαμαράς στους συνομιλητές του. Άλλωστε όπως έλεγε στενός συνεργάτης του στο newpost.gr, «στόχος μας δεν είναι μόνο να ξαναφέρουμε πίσω στην παράταξη, όσους δικούς μας χάσαμε, αλλά να πάρουμε μαζί μας, να κερδίσουμε τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους επιστήμονες».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Συγγρού για την «αμφίπλευρη διεύρυνση», με το άνοιγμα των «στεγανών του κόμματος και την είσοδο στην παράταξη νέων δυνάμεων που θέλουν να συμμετέχουν στον φιλοευρωπαϊκό σχηματισμό με κορμό τη ΝΔ, που όχι μόνο θα εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά θα μπορέσει να αποκαταστήσει, όπως λένε, τη ζημιά που κάνει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όπως σημείωναν παλιά και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη στο newpost.gr, είναι ανάγκη προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα η ΝΔ ως ο κεντροδεξιός πόλος, να αποτελεί ένα δυνατό αντίβαρο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο που θέλει να έχει ως πόλος της κεντροαριστεράς.

Όπως εκτιμούν στη Λεωφόρο Συγγρού, οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης θα γίνουν γρήγορα αντιληπτές από τους πολίτες, γεγονός που όπως λένε, θα έχει ως αντίκτυπο τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης και τη σταδιακή ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη λογική αυτή τα στελέχη της Συγγρού, προγραμματίζουν το άνοιγμα καταλόγων στελεχών που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως με αφορμή και τις γιορτές του Πάσχα, θα βρεθεί από τη Μεγάλη Πέμπτη στην Πελλοπόνησο, όπου θα συναντηθεί με φορείς και πολίτες, ενώ θα κάνει και συμβολικές επισκέψεις σε διάφορα σημεία, όπως σε μεγάλα έργα που έχουν σταματήσει, σε καταστήματα και αλλού.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης μάλιστα, ανακοινώθηκε και η Επιτροπή που θα αναλάβει τη διοργάνωση των Προσυνδιασκέψεων και της Εθνικής Συνδιάσκεψης, με τη συμμετοχή, εκτός των στελεχών του Οργανωτικού και κορυφαίων θεσμικών προσώπων της ΝΔ, όπως του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του επικεφαλής των ευρωβουλευτών, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και του διευθυντή του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του κ. Σαμαρά ορίστηκαν ως μέλη της Επιτροπής, οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σάκης Ιωαννίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος,Βασίλης Αξιώτης, Αλέκος Κόκκαλης, Γιώργος Λουλουδάκης, Δημήτρης Μαραβέλιας, Θανάσης Μπούρας, Μαρία Συρεγγέλα, Θανάσης Τάτσης, Φίλιππος Ταυρής και Κώστας Τσιμάρας. Ως συντονιστές ορίστηκαν οι κ. Μπούρας και Ταυρής.