Της Άρτεμις Παραδείσου

Τι πραγματικά έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα εκτός από μία πολύ ζεστή υποδοχή στο Κρεμλίνο και τις γκρίνιες των εταίρων μας για τα ανοίγματα μιας χώρας της ευρωζώνης προς την τιμωρημένη με κυρώσεις Μόσχα;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να φανεί ότι πέτυχε αρκετά κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη αν εξαιρέσει κανείς την άρνηση της Μόσχας να άρει το εμπάργκο σε αγροτικά και άλλα προϊόντα καθώς δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για μία χώρα της ευρωζώνης όπως δικαιολογήθηκε ο Πούτιν διαψεύδοντας τις προσδοκίες κάποιων στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε ότι το ταξίδι στην Μόσχα απέδωσε καρπούς. Και μίλησε για πρώτη φορά για κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου ως συνέχεια του ρωσοτουρκικού -υπό σχεδιασμό -αγωγού ο οποίος όπως άφησε να εννοηθεί μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους Ρώσους και να τροφοδοτεί με αέριο την ελληνική επικράτεια αλλά και την Ευρώπη. Ο Πούτιν δεν απάντησε με ακρίβεια επ αυτού όμως από τις αντιδράσεις του δεν έδειξε αρνητικός απέναντι σε μία τέτοια προοπτική.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε χρήματα ούτε υποσχέσεις για δάνειο από τους Ρώσους. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα από τον Τσίπρα ο οποίος επανέλαβε με έμφαση ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης και του χρέους θα πρέπει να επιλυθεί εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων, δηλαδή της ευρωζώνης.

Οι αντιδράσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στις ¨παραινέσεις¨ ορισμένων Ευρωπαίων να μην το παρακάνει με την Μόσχα με την επισήμανση ¨ας το ξεκαθαρίσουμε θα κάνουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική ως κυρίαρχο κράτος ¨έδωσαν και στον Βλαντιμίρ Πούτιν την ευκαιρία να τα χώσει στην Ευρώπη λέγοντας ότι δεν έχουν κάνει σχόλια για άλλους ηγέτες που τον επισκέπτονται και το κάνουν ειδικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως κι αυτό έχει μία σχετική αξία σε κάποιο σημείο ο Ρώσος πρόεδρος υπονόησε πως εάν η Αθήνα το επιθυμούσε θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία διευρυμένη οικονομική συνεργασία με την Μόσχα, δεν επεκτάθηκε όμως περισσότερο.

Κατά τα άλλα για την Ρωσία άνοιξε όπως φαίνεται ο δρόμος και στα ενεργειακά και σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι. Επίσης υπάρχει ενεργό ρωσικό ενδιαφέρον και για συμμετοχή σε νέους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.