Για ρωγμές που μπορεί να εμφανιστούν στην ευρωπαϊκή ενότητα κάνουν λόγοι οι New York Times, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Όπως γράφει η εφημερίδα, η φράση του Τσίπρα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», εντείνει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες. 

Η εφημερίδα προσθέτει πως για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα. 

«Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη διαφωνία μας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», τονίζουν οι New York Times. 

Σχολιάζουν δε πως η κριτική αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν