Χωρίς αμφιβολία η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ήταν μια σημαντική επίσκεψη.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είναι βαριά τραυματισμένη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της διεθνούς πτώσης της τιμής του πετρελαίου, παραμένει μια υπερδύναμη. Κατά συνέπεια οι καλές σχέσεις και ο διάλογος μαζί της, κακό δεν σου κάνουν. Εξάλλου, όπως μας θύμισε το Bloomberg, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν ανοιχτό διάλογο με το Κρεμλίνο για θέματα εμπορίου, ενεργειακής πολιτικής και επενδύσεων.

Χθες υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι απογοητεύτηκαν. Σκέφτηκαν ότι δεν κερδίσαμε τίποτα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ενδεχομένως γιατί πίστεψαν σε δημοσιεύματα που τεχνηέντως καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες. Θυμίζουμε ότι πολλοί πίστευαν ότι είχαμε στην τσέπη την άρση του εμπάργκο για τα αγροτικά μας προϊόντα. Λιγότεροι είχαν την εντύπωση ότι θα υπογράφαμε άρπα- κόλα μια σειρά (!) συμφωνιών ενεργειακού ενδιαφέροντος. Ή ότι θα μας προσέφεραν απλόχερα ένα μεγάλο δάνειο. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη γιατί απλά δεν μπορούσε να συμβεί.

Η Μόσχα, παρά το εμπάργκο, συνεχίζει να έχει συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την Ευρώπη. Ναι, και με τη Γερμανία. Και ο Πούτιν δεν είναι κανένα κορόιδο να θέσει σε κίνδυνο τις συμφωνίες αυτές.

Η Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές στάτους και το οικονομικό παιχνίδι που παίζεται. Ο Τσίπρας δεν είναι ανυποψίαστος. Γι αυτό και ορθώς δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια. Για αυτό και υποχρέωσε τον Σουλτς να δηλώσει ότι δεν παρέκλινε από τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πούτιν κέρδισε την εικόνα που ήθελε, με μια χώρα μέλος της ΕΕ να «δηλώνει» ότι αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία. Και ο Τσίπρας κέρδισε την εικόνα που ήθελε: στο Κρεμλίνο, δίπλα στον «τσάρο» που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Αμφότεροι είναι νοήμονες άνθρωποι. Και υπάρχει και μια ρωσική παροιμία που λέει πως «όταν τα χρήματα μιλάνε η αλήθεια είναι σιωπηλή»…