Του Παναγιώτη Τζαννετάτου

Σε υψηλούς και άκρως καταγγελτικούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αφορμή όπως άλλωστε αναμενόταν (τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από την προηγούμενη μέρα καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αποχώρηση της αντιπολίτευσης) ήταν η παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου το πρόσωπο του οποίου συγκέντρωσε τη μήνη των κομμάτων λόγω της γνωστής υπόθεσης του δικηγορικού του γραφείου.

Συγκεκριμένα από την αρχή της συνεδρίασης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ενστάσεις, με τον Σίμο Κεδίκογλου να αναρωτιέται με ποιο ηθικό έρεισμα παρουσιάζεται ο υπουργός στην επιτροπή, κάνοντας μάλιστα λόγο για νομοσχέδιο που ωφελεί την προσωπική του πελατεία. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού πρώτα μίλησε περί καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων, ενημέρωσε πως το κόμμα του αποχωρεί από την επιτροπή, προκειμένου όπως είπε, να μην νομιμοποιήσει μια πολιτικά αήθη διαδικασία.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Παναγιώτης Καρακατσούλης ζήτησε τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος ούτως ώστε να μην εμφανίζονται ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Δεν είχαμε γνώση πόσο ενοχλεί η προσπάθεια εφαρμογής μίας πολιτικής έξω από τις μνημονιακές διαδικασίες. Ενοχλεί πάρα πολύ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, καλύπτοντας απόλυτα κατ’ αυτό τον τρόπο τον συνάδελφό του. 

Ακόμη, ο κ. Βούτσης άφησε αιχμές για τα δελτία ειδήσεων και τη σύνδεσή του με «μνημονιακούς πόλους» που επενδύουν στην «αριστερή παρένθεση» επιχειρώντας να αποδομήσουν πρόσωπα.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως οι απολυμένοι για να προσφύγουν στα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν δικηγόρο ενώ άφησε και εκείνος αιχμές, λέγοντας πως «μήπως να έχουν δικηγόρους από τα γραφεία που συμπαραστέκονται στα κλιμάκια της τρόικας;».

«Το Ποτάμι έχει τοποθετηθεί για το θέμα τάξεως και έχει ζητήσει αποσαφήνιση από τον  πρωθυπουργό. Περιμένουμε περαιτέρω εξηγήσεις καθώς το θέμα είναι ανοικτό».     

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η επίθεση δεν είναι προσωπική αλλά έχει στόχο να πλήξει την ίδια την κυβέρνηση.

«Πρέπει όταν ακούμε τους υποκριτές και τους φαύλους να μπορούμε να διακρίνουμε την υποκρισία και την φαυλότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ως δικηγόρος υπερασπίστηκα αυτό που θεωρούσα ορθό και στα δικαστήρια και στο δρόμο. Αυτό ονομάζεται δικαστικός αγώνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να κρατά κανείς την ίδια πολιτική στάση με αυτή που είχε πριν κατέβει στον πολιτικό στίβο».