Αιχμές προς την Ε.Ε. άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο οικονομολόγων που οργανώνει το «Ινστιτούτο για μια Νέα Οικονομική Σκέψη» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Οι θεσμοί δημιούργησαν αυτή την ασσύμετρη ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά:

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Κάτω από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με δεδομένες τις αλλαγές στους θεσμούς μπορούμε να πούμε ότι πήραμε μάθημα οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα; Μπορώ να απαντήσω: Όχι, δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά.

Και υπογράμμισε ότι δεν θα φτιάξει την κρίση η Ε.Ε. δείχνοντας «ηθικολογικά» το δάχτυλο στην Ελλάδα. «Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ» ανέφερε το υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο πλευρό του οικονομολόγου Τζόζεφ Στίνγκλιτς, στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking) του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. 

Προέβλεψε, επίσης, ότι σε κάποιο σημείο «οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν». 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Οικονομικών διεξάγει για την εξασφάλιση της ρευστότητας της Ελλάδας, εξήγησε ότι η χώρα «κατά έναν τραγικό τρόπο» βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2012, οπότε έπρεπε να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια από παλαιό λογαριασμό προς την ΕΚΤ επί προεδρίας Τρισέ.

Ο υπουργός διηγήθηκε την περιπλοκότητα τού συστήματος προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ:

«Το ελληνικό κράτος εξέδιδε έντοκα γραμμάτια με κάποιους περιορισμούς, που έδιναν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήταν τόσο πιεσμένες, ώστε αργότερα χρειάσθηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν. Τα έντοκα αυτά γραμμάτια εκδόθηκαν επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε πρόβλημα με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε την ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν αυτές να δώσουν χρήματα στο κράτος και το κράτος να αποπληρώσει την ΕΚΤ. Ως υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των τωρινών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να αιτηθώ σήμερα την ίδια διαδικασία» κατέληξε ο υπουργός.

Στην απογευματινή συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς και χρειάσθηκε να δώσει ορισμένες απαντήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης να μην επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα και για την πρόθεσή της για επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εναντιωθεί στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων» είπε, «έχει όμως υποσχεθεί ότι δεν θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου που έχει ορισθεί με το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου δεν θα επανεξετάσει παρά μόνο ορισμένες προσφορές». Δήλωσε επίσης ότι η επιλογή της Αθήνας είναι οι κοινοπραξίες δημοσίου με ιδιώτες.

Σε ερωτήματα για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη θέληση της Ελλάδας να συζητήσει με τους εταίρους μια ιεραρχία στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και τον σχεδιασμό νομοσχεδίων που θα προωθηθούν στη Βουλή, «ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε τα επόμενα 4, 3, 2 χρόνια, και όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.