Επιθετικά και ειρωνικά είναι τα περισσότερα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Τα ΜΜΕ της Γερμανίας χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως «ο βασιλιάς και ο γελωτοποιός του», ενώ σημειώνει τις προοπτικές της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα, για την ουκρανική κρίση. 

«Οι ωραίες προοπτικές από τη Μόσχα μπορεί να μην οδήγησαν σε άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα σε μια ουσιαστική πολιτική επίδραση», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα επισημαίνει τις αναφορές των Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξη Τσίπρα στις «κοινές πνευματικές ρίζες» των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «ο άθεος Τσίπρας πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει με παρόμοιο τρόπο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Tass». «Στις συνομιλίες, ωστόσο, οι οποίες διήρκεσαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί, συζητήθηκαν πιο χειροπιαστά πράγματα: κυρώσεις, αέριο και χρήμα», αναφέρει ο συντάκτης της FAZ.

Προκλητικός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Die Welt: «Ο βασιλιάς και ο γελωτοποιός του» τιτλοφορείται άρθρο της εφημερίδας, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έκανε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να βαριέται. «Ο Πούτιν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να παίξει τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη, όταν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα. Μπορούσε κανείς να διακρίνει στον Πούτιν ότι θα προτιμούσε να συνομιλεί με τον επικεφαλής του γερμανικού ή του γαλλικού κράτους» αναφέρει. 

Η Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς» και τόνισε ότι δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ενισχύουν το ψυχροπολεμικό κλίμα. «Για τον λόγο αυτόν η συναίνεση της Ελλάδας στις κυρώσεις δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη», τονίζει η εφημερίδα. Σημειώνει, επίδης, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν και οι δύο μια διαμάχη με την ΕΕ. Οι δύο λαϊκιστές δεν έχασαν την ευκαιρία να εκνευρίσουν λίγο την ΕΕ, ίσως και να την θέσουν υπό πίεση. Οι εικόνες της επίσκεψης δεν κοστίζουν τίποτα, είναι ωστόσο πολύ σημαντικές, καθώς η Ρωσία δεν εμφανίζεται απομονωμένη, ενώ, αντίθετα, η Ευρώπη είναι αδύναμη, καθώς τα μέλη της σπεύδουν προς την πρώτη σαν ικέτες».

«Ευτυχισμένες στιγμές Μόσχας», είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες σκηνοθέτησαν τη συνάντησή τους ως μία κίνηση συναδέλφωσης, ωστόσο οι συγκεκριμένες συμφωνίες υπήρξαν λίγες. «Οι Έλληνες φρουτοπαραγωγοί μάταια ελπίζουν στο άνοιγμα των συνόρων με τη Ρωσία. Ακόμη και οι συζητήσεις για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου παραμένουν μετέωρες», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται στη διαφθορά που αποτελεί πρόβλημα και για την Ελλάδα και για τη Ρωσία. «Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Πούτιν θέλουν να εντυπωσιάσουν τους πολίτες τους, εξοργίζοντας και προκαλώντας την αντιδημοφιλή ΕΕ. Το πρόβλημα με την Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια τη χώρα: οι πολιτικές της ελίτ δεν ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν το κράτος και να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία», τονίζεται.