Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο φυλάκιο της γέφυρας των Κήπων του Έβρου. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε στους Έλληνες στρατιώτες και του αξιωματικούς που υπηρετούν εκεί, περπάτησε μέχρι το μέσον της γέφυρας και αντάλλαξε ευχές με τους Τούρκους στρατιώτες, καθώς και με τον τούρκο περιφερειάρχη και αξιωματούχους από την άλλη πλευρά των συνόρων. Κατά την διάρκεια τους συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.


 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ησυνομιλία διεξήχθη σε φιλικό τόνο. Ανταποδίδοντας τις ευχές του συνομιλητή του, ο κ. Παυλόπουλος συμμερίστηκε και εκείνος την εκφρασθείσα από τον κ. Ερντογάν ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων των δύο Χωρών. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την 'Αγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και εφαρμοσθούν οι επιταγές του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει απαραιτήτως να διέπουν τις σχέσεις των δύο Χωρών, θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών, ενώ είπε στον κ. Ερντογάν ότι αναμένει πρόοδο στα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να καταστεί δυνατή η θετική ανταπόκριση του σε πρόσκληση που του έχει απευθύνει για ταξίδι στην Άγκυρα.

Περιοδεία στον Έβρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης στις 10 το πρωί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό, Νίκο Τόσκα, τους Αρχηγούς τον Κλάδων, με επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο. 

Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Άνθιμος και οι τοπικοί άρχοντες και κατόπιν αναχώρησε οδικώς για το Ορμένιο και τις πλημμυρισμένες περιοχές. Εκεί, ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον Έβρο.

«Δεν είναι η μοναδική φορά που σας επισκέπτομαι, θα έρθω ξανά» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ, αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες του Έβρου, σημείωσε ότι «η κατάσταση αυτή μας διδάσκει συνεχώς», επισημαίνοντας πως το ποτάμι είναι ευλογία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της πολιτείας προς τους ακρίτες.