current views are: 4

9 Απριλίου 2015
Δημοσίευση16:05

Νικολούδης: Περιμένουμε 3 δισ. από υποθέσεις φοροδιαφυγής

Περίπου 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής «έστειλε» στα δικαστήρια ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Δημοσίευση 16:05’
αρθρο-newpost

Περίπου 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής «έστειλε» στα δικαστήρια ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Περίπου 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής «έστειλε» στα δικαστήρια ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Από αυτές, ο υπουργός Επικρατείας, όπως ο ίδιος λέει σε συνέντευξή του στη  βελγικής εφημερίδας Libre Belgique, αναμένουμε «2,5 έως 3 δισ. ευρώ, τα οποία το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει».

«Εισαγγελέας για 35 χρόνια, ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει αφιερώσει τα τελευταία πέντε χρόνια στην καταπολέμηση της διαφθοράς, μια μάστιγα που υπονομεύει την Ελλάδα. Δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος, αλλά παρόλα αυτά έχει κληρονομήσει ένα κεφαλαιώδους σημασίας χαρτοφυλάκιο: Είναι ο αρμόδιος υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς»,αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η εφημερίδα.

«Περίπου άλλες 24.000 υποθέσεις αναμένουν. Έχουμε κάνει το πιο δύσκολο κομμάτι: να βρούμε πού ήταν κρυμμένα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να εισπράξουμε τον οφειλόμενο φόρο. Στο θέμα αυτό, η ελληνική διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή», πρόσθεσε.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα ανακτήσετε αυτά τα χρήματα», ο υπουργός είπε: 

Αν αυτά τα πρόσωπα επιλέξουν να προσβάλουν τις αποφάσεις στο δικαστήριο, μπορεί να χρειαστούν έως και 5 με 6 χρόνια, αλλά νομίζω ότι έχουν κάθε συμφέρον να πληρώσουν αμέσως. Έχουμε, επίσης, την έναρξη έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος, τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να προβούμε σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μας. Όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά – όχι πριν από πέντε μήνες – η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική. Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα.


σχετικα αρθρα