Την αποφασιστικότητά του να εργαστεί εντατικά για επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε δύο Κυπριακές εφημερίδες. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει μονομερώς σε εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιον λόγο για να μην επιστρέψει στις συνομιλίες, εφόσον επαληθευθούν τα μηνύματα της Άγκυρας που μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.
 
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν περισσότερες συναντήσεις.
 
Οσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε την καταστροφή των ναρκοπεδίων που έχει η Εθνική Φρουρά στον Πενταδάκτυλο και τη διευθέτηση της διαχείρισης θρησκευτικών μνημείων της κάθε πλευράς. Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.
 
Επίσης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για όλους τα οποία θα γίνουν αισθητά από το μέσο πολίτη. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξει έκρηξη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη από πλευράς επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Εξάλλου, είπε ότι η συζήτηση για το φυσικό αέριο θα γίνει προς το τέλος των συνομιλιών όταν πλέον θα είναι ορατή η εξεύρεση λύσης. 

Σε ό,τι αφορά στη στάση των ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την απογοήτευσή του, ενώ απογοήτευση εξέφρασε και για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, γιατί «δεν ανταποκρίνεται στις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς». 

Τέλος, σχολιάζοντας τις επαφές του στη Ρωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει ότι πέραν των συμφωνιών που υπεγράφησαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έθεσε οποιαδήποτε αξίωση. 

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος εισέρχεται πλέον στο κεφάλαιο της προοπτικής και της ανάπτυξης.