Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με το πιστόλι στον κρόταφο ή με την πλάτη στον τοίχο, όποια εκδοχή θέλει κανείς διαλέγει, βρίσκεται η κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εξέλιξη για την χώρα εάν δεν προβεί σε άμεσες κινήσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσινγκτον, δηλ. από το ΔΝΤ, ήταν σαφές:

«Περάσανε δυόμιση μήνες και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, πέρα από ανέξοδες και ανούσιες θεωρίες…Θέλουμε πράξεις και άμεσα». 

Το καμπανάκι έχει σημάνει για πολλοστή φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πλέον η κατάσταση τείνει να γίνει οριακή, με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία και όλες τις δομές της. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και από τη Μόσχα και μάλιστα το είπε πολλές φορές, ότι η λύση είναι ευρωπαϊκή, αλλά μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία, εάν η Αθήνα δεν κάνει όσα οι πιστωτές κρίνουν αναγκαία. 

Ήδη, στο παρασκήνιο υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε πολλά επίπεδα, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ η Αθήνα δείχνει να έχει κατανοήσει πολλά από το πώς αντιλαμβάνονται οι πιστωτές τη συνεργασία τους. 

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει η ίδια τη λύση, κάνοντας αυτό που πρέπει. Εξάλλου οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις... 

Η στροφή στον…ρεαλισμό αρχίζει από τις ιδιωτικοποιήσεις και η οποία γίνεται αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ώστε να μην ενοχληθεί και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι…«εκστασιασμένη» με την νέα φάση των ελληνορωσικών σχέσεων. 

Επ’ αυτού, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν είδαν με καλό μάτι τη γέφυρα του Αλ. Τσίπρα προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος και θέλει ανταλλάγματα για να βοηθήσει. Ο ίδιος αν και μιλά για πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να βάλει απέναντί του την Ευρώπη, η οποία και έχει το κλειδί της λύσης. 

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή «να ευοδωθεί η διαπραγμάτευση», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική του φράση, αλλά διατηρώντας παράλληλα τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί, χωρίς να θέλει να διαταραχθούν και οι σχέσεις του με πολλά κυβερνητικά στελέχη που τον έχουν δεσμεύσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους, όπως π.χ. οι Παναγιώτης Σκουρλέτης και Δημήτρης Στρατούλης. 

Στόχος της Αθήνας είναι πλέον στην κρίσιμη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου να βγει «λευκός καπνός» και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, ώστε να μην ενισχυθεί το σενάριο περί του μοιραίου! 

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πλέον δεν είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του ή το κόμμα του, αλλά, όπως λέει έμπειρος οικονομικός παράγοντας, με την ίδια την ιστορία…Ή θα τον γράψει με θετικά γράμματα ή θα τον κατατάξει στα μαύρα κατάστιχα…