Επικοινωνία με τον δήμαρχο της Κω είχε ο επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έπειτα από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος που υπάρχει στο νησί από τους παράτυπους μετανάστες που κατέκλυσαν το λιμάνι και το αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται πως χθες ο δήμαρχος του νησιού είχε στείλει επιστολή στον κ. Αβραμόπουλο, και κατέθεσε τρεις προτάσεις:

  • Την ανάδειξη του προβλήματος των μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την άμεση ενίσχυση της Frontex στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Η αίσθηση που έχει σήμερα ο πολίτης της Κω είναι η εγκατάλειψη και η κατάλυση των θαλάσσιων συνόρων μας.
  • Την ενίσχυση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων των κρατικών δομών και του δήμου της Κω, που έχουν αφεθεί μόνοι τους να προσπαθούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Χωρίς τα αναγκαία μέσα και χωρίς πόρους.
  • Την υιοθέτηση των κανόνων της άμεσης επαναπροώθησης , όσων δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της αίτησης πολιτικού ασύλου. Είναι καιρός η Ε.Ε να στηρίξει οικονομικά, πολιτικά αλλά και διπλωματικά τη διαδικασία της επαναπροώθησης.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, συμφώνησε με το περίγραμμα των προτάσεων και επεσήμανε πως έχει θέσει ως στόχο της θητείας του την αύξηση των κονδυλίων για την Frontex και τη δικαιότερη κατανομή της φιλοξενίας των μεταναστών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Επισήμανε ότι θα αυξηθούν ο προϋπολογισμός και οι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Ο δήμαρχος Κω ανέλαβε πρωτοβουλία για κοινή δράση των Νησιωτικών Δήμων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και ζήτησε από τον κ. Αβραμόπουλο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Από τη μεριά του ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις και τα προβλήματα των νησιωτικών Δήμων και να αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες. Ο δήμαρχος Κω και ο Έλληνας Επίτροπος θα έχουν νέα επικοινωνία για το ζήτημα αυτό, αμέσως μετά το Πάσχα.