Για ιστορικής σημασίας επίσκεψη στη Μόσχα έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, που σημείωσε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο», ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ενεργειακό κόμβο με πολλαπλούς δρόμους διέλευσης ενεργειακών πόρων. Υπογράμμισε παράλληλα πως η χώρα αναβαθμίζεται οικονομικά και πολιτικά και αυτό είναι προς όφελός της .

Όσον αφορά τις αντιδράσεις για την επίσκεψη αυτή τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα η οποία μπορεί να συνάπτει σχέσεις και να αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Η επίσκεψη στη Ρωσία, υπογράμμισε , «ήταν μια επίσκεψη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την περιοχή. Αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει η Ελλάδα να συμπεριφέρεται ως προτεκτοράτο τους, να μην ανοίγει ανεξαρτήτους δρόμους στην πολιτική της προκειμένου να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η κυβέρνησή μας ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική».

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη των Ευρώπη.

Τα ωφελήματα για τη χώρα μας θα είναι πάρα πολύ σημαντικά, είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, θα έχει τη δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι.

«Ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να καταλήξουμε το επόμενο διάστημα σε συμφωνία για άμεσες χρηματοδοτικές προκαταβολές, σημαντικού ύψους προς τη χώρα μας, οι οποίες θα αποπληρωθούν μετά το 2019, που είναι η ημερομηνία λειτουργίας του αγωγού, με τα οφέλη τα οποία θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του αγωγού επισημαίνοντας πως εάν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία για άμεσες προκαταβολές το επόμενο διάστημα θα είναι μια σημαντική δημοσιονομική ανάσα για τη χώρα.