Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Μιχάλης Καρχιμάκης, κατηγορώντας τον για «υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν πριν την παραίτηση του κ. Παπανδρέου το 2011 και στο πολιτικό τοπίο που επικρατούσε στη χώρα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε πως «στην Πορτογαλία και Ιρλανδία, βγήκαν από το μνημόνιο, επιτυχώς. (...) Οι πολιτικές δυνάμεις συνομολόγησαν και έδωσαν τη μάχη μαζί. Εδώ τι έγινε; Ο ένας έταζε λαγούς με πετραχήλια στην περιβόητη “Ζαππειάδα…” που όλοι θυμόμαστε και ο άλλος (σ.σ. Ο Αλέξης Τσίπρας) προκαλούσε πολεμική ατμόσφαιρα καθημερινώς στην Αθήνα και οργάνωνε αντισυγκεντρώσεις στις ομιλίες υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, τότε».

«Ο δε Βαγγέλης Βενιζέλος, με τη γνωστή παρέα του υπονόμευε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, οδηγώντας τελικά και το ΠΑΣΟΚ και τον εαυτό του, στην καταστροφή. Έτσι, ο μεν Σαμαράς, αναγκάστηκε να κάνει την πιο ιστορική κωλοτούμπα της μεταπολεμικής περιόδου, ο δε Τσίπρας, ήδη έχει απεμπολήσει κομβικά σημεία του αντιπολιτευτικού του λόγου, όπως είπαμε παραπάνω» είπε και πρόσθεσε:

Εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συναινούσαν τότε, έστω στις μεταρρυθμιστικές τομές που εμείς τολμήσαμε μέσα στο μπαρουτοκαπνισμένο τοπίο της εποχής του ’10 και του ’11, όπως η άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, η φορολόγηση και ο έλεγχος των ανεξέλεγκτων υπεράκτιων εταιριών απ” όπου έρεε άφθονο μαύρο χρήμα, η εφαρμογή του νόμου για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών που ήταν σε κατάρρευση, ο έλεγχος των τραπεζών μέσω των κοινών μετοχών για το πού θα πήγαιναν τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου και πολλά άλλα αντιπελατειακά μέτρα που θα έβαζαν κανόνες στη λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας, σήμερα η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη τροχιά απ' αυτήν που βρίσκεται. Δυστυχώς, εμείς τότε βρεθήκαμε, ως κυβέρνηση, μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε μια σιδηρά Ευρώπη και όχι μόνο μια σιδηρά Γερμανία όπως σήμερα. Σήμερα, όλη η Ευρώπη, μετά από 5 χρόνια λιτότητας, έχει εμπεδώσει ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση πως «διάγει την κυβερνητική της θητεία υπό το βάρος, μιας υπερβολικής και κατά κύριο λόγο χωρίς αντίκρισμα προεκλογικής υποσχεσιολογίας».

«Δεν έχω πρόθεση να μειώσω την προσπάθεια που κάνει και να υποτιμήσω την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σ” αυτό το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, γι” αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος του Κινήματός μας, Γιώργος Παπανδρέου τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιήθηκε ευθέως με όσους ήταν απέναντι από την κυβερνητική προσπάθεια» είπε και συνέχισε:

Ωστόσο, ήδη, η παρούσα κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών σε βασικά σημεία του προεκλογικού της λόγου. Δεν υπάρχει πια συζήτηση για μη βιωσιμότητα και κούρεμα του χρέους, αφού ήδη ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει διατρανώσει κατηγορηματικά ότι “θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους”. Δεν είδαμε να καταργείται το μνημόνιο σε ένα άρθρο, όπως “βροντόφωνα” είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Προσπαθεί να διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο συνέπειας με τον προεκλογικό της λόγο, αλλά επειδή αυτός ήταν τόσο, μα τόσο, πομπώδης και υπερβολικός, η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, μπορεί να καταστεί δυσχερής για τη χώρα, κάτι που απεύχομαι.

Τόνισε εξάλλου πως το πολιτικό σκηνικό σταδιακά αλλάζει στη χώρα. «Αυτή είναι μία προοπτική που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι πλέον πραγματικότητα έστω και στον ελάχιστο βαθμό. Συγκυβέρνηση είχαμε και πριν, συγκυβέρνηση έχουμε και τώρα. Κάπως αταίριαστη, βέβαια, αλλά είναι μια συμμαχία» είπε ο κ. Καρχιμάκης και πρόσθεσε:

Το ίδιο και η προηγούμενη συγκυβέρνηση. Ο κόσμος, φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του το “καθεστώς” των μονοκομματικών κυβερνήσεων και να έχει αποβάλει τον οπαδισμό και την προσκόλληση στο ένα και μεγάλο κόμμα που θα τον κυβερνήσει και που τον εξέφρασε για δεκαετίες. Άλλαξαν οι εποχές. Σήμερα, τα προβλήματά του έχουν επισκιάσει την ανάγκη του για ταύτιση με το ένα κόμμα, αυτό της καρδιάς του και στρέφονται σε λύσεις πιο ρεαλιστικές και λιγότερο συναισθηματικές. Επιζητά συμμαχίες.