Για ασάφεια στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο δημοσιεύματα Ευρωπαϊκών εντύπων.

Το Europolitics τονίζει πως «οι δανειστές κατηγορούν την Αθήνα για ασάφεια επί των οικονομικών της στοιχείων».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να μην έχουν συνολική εικόνα επί των ελληνικών εθνικών λογαριασμών.

Πηγές, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από την σημερινή κυβέρνηση «δεν είναι εξαντλητικές» σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και ότι δεν παρέχουν επαρκή εικόνα. Επίσης, τα θεσμικά όργανα φέρονται να διαμαρτύρονται ότι οι ελληνικές αρχές δεν παρέχουν σαφή εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων των προτεινόμενων από ελληνικής πλευράς μεταρρυθμίσεων.

Για ορισμένα κράτη μέλη όπως οι χώρες της Βαλτικής, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, η διαδικασία «δεν οδηγείται πλέον πουθενά», αναφέρει το δημοσίευμα που καταλήγει:

Στο πλαίσιο αυτό, το Euro Working Group, κατά τη συνεδρίασή του στις 8 Απριλίου, ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις εργασίες προετοιμασίας της δέσμης μεταρρυθμίσεων για να παρουσιάσει τον πλήρη κατάλογο των μέτρων στο ερχόμενο Eurogroup. Παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι πρόκειται για τελεσίγραφο, πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα είναι έτοιμος, εάν η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της.

Ανάλογο δημοσίευμα στον Euobserver, με τίτλο «η Ελλάδα αποπληρώνει το ΔΝΤ, αλλά η μελλοντική χρηματοδότηση παραμένει σε αμφιβολία», αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών στις Βρυξέλλες επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και το ενδεχόμενο παροχής προς την Ελλάδα επιπλέον κεφαλαίων διάσωσης.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε προς τον Euobserver: «Φυσικά και έχουμε διαφορές σχετικά με τα μέτρα για την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση ή τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει αδιέξοδο ή μια κατάσταση εκβιασμού». 

Ερωτηθείς εάν η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εργαστεί επί των μεταρρυθμιστικών προτάσεων πάνω κατά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, δήλωσε: «Είναι μια πιθανότητα, αλλά ίσως όχι», συμπληρώνοντας: «Υπάρχει βέβαια μια αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να χαλαρώσουμε τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη υπερβολικής βιασύνης».